Reacties op: Dagboek van een provinciaal http://boeklog.info/2010/07/01/dagboek-van-een-provinciaal/ wat hij las, en of dit wat was Wed, 01 May 2019 03:49:19 +0000 hourly 1 Door: MIhttp://boeklog.info/2010/07/01/dagboek-van-een-provinciaal/comment-page-1/#comment-713 Thu, 01 Jul 2010 11:30:44 +0000 http://boeklog.info/?p=2499#comment-713 Ach, overdreven blij – medestanders bejahen vs tegenstanders beneehen, nix mis mee. Mijn reactie was dan misschien weer overdreven zuur met: why not. Ook het belangrijkste argument van Zwiers blijft bij mij een why not? oproepen. Zolang iemand zich in polemieken aan feiten houdt, controleerbare gegevens, dan zijn dat puike polemieken. Waarom romans hetzelfde (rationele) wereldbeeld op de achtergrond moeten hebben, tjah, heeft de geschiedenis niet aangetoond dat elke roman een constructie is; en zolang die constructie (cq de schrijver) niet beweert de ware wereld te vangen of een ware wereld neer te zetten, maar een wereld die geldt binnen de wetten van de roman, kan dat best teruggaan op een mythische onderbouw vol duistere, vage verbanden (een andere kant van dezelfde schrijver) – in mijn poezie bouw ik spiegelpaleizen, in mijn filosofie tracht ik te werken met het feitelijke, het exacte. Ik probeer allround te bloeien …

]]>
Door: boeklog.infohttp://boeklog.info/2010/07/01/dagboek-van-een-provinciaal/comment-page-1/#comment-712 Thu, 01 Jul 2010 08:10:05 +0000 http://boeklog.info/?p=2499#comment-712 Overigens heb ik op boeklog meermaals aangegeven de romans van Brouwers maar slecht te kunnen lezen. Mulisch is al evenmin bijzonder geliefd. Misschien dat ik overdreven blij reageer op iemand die precies dezelfde ideeën daarover heeft. Maar, soit.

]]>
Door: boeklog.infohttp://boeklog.info/2010/07/01/dagboek-van-een-provinciaal/comment-page-1/#comment-711 Thu, 01 Jul 2010 07:57:39 +0000 http://boeklog.info/?p=2499#comment-711 Het is wat anders om passief van schrijvers te genieten dan om vele stappen verder te gaan, en hun werkwijze te adopteren als literair voorbeeld.

Laat me Zwier’s belangrijkste argument dan maar helemaal citeren:

Het vliegenboek van Jeroen Brouwers gelezen. Eindelijk begrijp ik wat er mis is met zijn schrijverschap: hij bewondert zowel Willem Frederik Hermans als Harry Mulisch. Maar in één paleis kunnen niet twee koningen wonen. Het wereldbeeld van beide schrijvers staat op gespannen voet met elkaar. Hermans is een rationalist, positivist, behaviourist, een ontmaskeraar. Mulisch is een mysticus, een alchemist, een obscurantist (zou Hermans zeggen), een versluieraar. Hermans is zowel een goed polemist als een interessant romancier. Mulisch is alleen romanschrijver. Brouwers schrijft polemieken op de manier van Hermans, en dat gaat hem goed af. Als romancier wil hij Mulisch, wat constructie, ‘lagen’ en spiegeleffecten betreft, nog overtreffen. Helaas, juist die romans worden steeds ongenietbaarder. […] [107]

]]>
Door: MIhttp://boeklog.info/2010/07/01/dagboek-van-een-provinciaal/comment-page-1/#comment-709 Wed, 30 Jun 2010 23:03:01 +0000 http://boeklog.info/?p=2499#comment-709 Ik ken de kritiek niet van GJ Z op JB, maar je noemt het als een voorbeeld van een idee dat jij ook hebt – dat je niet tegelijk WFH en HM als literaire helden kunt hebben. Mijn vraag: waarom niet? Je kunt dingen toch op verschillende manieren lezen en waarderen, dat moeten dan geen hierarchische niveaus waarbij de een de ander weerlegt, maar bv naastgelegen interesses …

WFH bevredigt de ene interesse, HM de andere.

Concreet: HM boeit me om het “poetische” (bij gebrek aan een beter woord) van zijn obsessies, zoals maskers, identiteiten, omkeringen, paradoxen, spiegels – de manier waarop hij verder dingen met elkaar verbindt is rationeel vergezocht, maar puur creatief gesproken interessant hoe a met b verbonden wordt … dwarsverbanden die openingen bieden die verder gaan dan puur logische verbanden, maar te noemen: poetische verbanden.

Dan, WFH. In dit zwart-wit verhaal zou hij dan de meer nuchtere, rationele figuur zijn. De verbanden die hij legt, zijn in dat opzicht realistischer, ontsluieren dmv fictie/romans stukjes werkelijkheid en verruimen zo mijn blik op de reeele wereld – ook zijn verhalen boeien me, niet om wat erin gebeurt (waarheid is vreemder dan verdichtsel, as they say), wel om hert naakte blootleggen van de psychologie, de veelheid aan motieven en motiefjes die iemand chaotisch van a naar b brengt zonder benul van de route door een landschap van moedwil en misverstand … zijn aantrekkingskracht ligt voor mij dus primair in het psychologisch/sociale-aspect (hij toont de (naakte) mens).

Het poetische creatieve (botte termen, maar alla) wat ik bij HM vindt, raakt aan een kant van mij, het rationeel analytische van WFH aan een andere kant. Ook de min of meer tegenstrijdige wereldbeelden die daaruit voortvloeien zijn naar mijn idee best tegelijk genietbaar. Misschien dat ze onderling niet met elkaar in overeenstemming zijn te brengen, maar dat doet geen afbreuk aan de bevrediging die ieder voor zich kan leveren.

Iemand die bv van rood en groen houdt (complementaire kleuren, meen ik) kan best van allebei houden zonder dat die kleuren met elkaar te rijmen zijn, omdat het rood hem op de ene manier aanspreekt en het groen op de andere. WFH lees ik met een rationele pet, HM met een poetische, weer andere schrijvers met weer andere petten. Misschien dat dit niet raakte aan het bezwaar van GJZ, maar wat mij betreft zijn ze zeker tegelijk waardeerbaar.

]]>