De nieuwe netiquette

Als mensen een plaatje van je weblog jatten, en dan per e-mail klagen dat het niet zichtbaar is op hun website. Waardoor ik dus moet begrijpen dat alles op hun site gehotlinkt is.


Hoe hoort het eigenlijk?

Mag je in de supermarkt, als een wijf voor je bij de kassa blijft zeuren over een twee dubbeltjes te hoog uitgevallen kassabon, haar dan gewoon twintig eurocent overhandigen? Zodat de caissière verder kan met haar werk? En jij met de rest van je leven?

Goed, daarbij cynische opmerkingen plaatsen had misschien achterwege moeten blijven. Maar verder?


Lopende zaken | 1201

De FAQ op boeklog aangepast. Mij onbekende schrijvers moesten me maar niet meer persoonlijk benaderen voor een bespreking;
En ongevraagd manuscripten opsturen, is al helemaal uit den boze;

Standaardmail opgesteld om al de webloggers op de vingers te kunnen tikken die boeklogjes of postjes van hier zonder bronvermelding geheel overnemen;
Ze krijgen 24 uur om zich wel aan de netiquette te houden, anders volgt een rekening voor ongevraagde publicatie van auteursrechtelijk beschermd werk;

Standaardreden die ik tegenwoordig opgeef om me af te melden van al die mailings vol fijne gebeurtenissen waarvoor uitgevers mij telkens uitnodigen:
Ik heb me niet éen keer aangemeld voor zo’n mailing;
Mij zulke post opsturen, is spammen. En dus strafbaar;

Niets ergerlijkers dan tot reactie gedwongen te zijn, om andermans domheid, of brutaliteit;


Über den Prozeß der Zivilisation
Norbert Elias

[…] Norbert Elias gebruikte voor zijn onderzoek vooral oude etiquetteboeken, zo ongeveer beginnend bij dat van Erasmus. Daarbij het simpele uitgangspunt hanterend dat als tegen bepaald gedrag gewaarschuwd werd, dit waarschijnlijk in ruime mate voorkwam. Zo raadde Erasmus zijn tijdgenoten aan om bij het eten toch liever onder de tafel te spugen, in plaats van erop. […]
 

boeklog 21 iv 2009


Moderne etiquette

Elk een beetje aardig gesprek voert vanzelf naar verten waar geen van de deelnemers veel van weet. Voorheen was dit niet erg. Tegenwoordig zijn er mensen die als ze iets niet zeker weten, hun telefoon erbij pakken, om Google of Wikipedia te raadplegen.

Of misschien is het dat niet eens, en wordt de telefoon vooral tevoorschijn gehaald om als nieuw gespreksonderwerp te dienen.

Ik vind dit onbeleefd. En bijt daarom nooit. Zeg zelfs niet eens schamper over de ineens verschenen iPhones dat die toch wel heel kort werken op éen acculading. Dit is vast dom van mij. Natuurlijk zou bewondering beter passen. Vleierij is nu aanmaal de smeerolie van het sociaal verkeer. En belangstelling tonen, is daar de meest nuttige variant op.

Maar tegelijk blijf ik volhouden dat websites raadplegen in gezelschap bijna net zo verfoeilijk is als telefoneren terwijl je al een gesprek met een ander voert.


Moderne etiquette

Handel draait om vertrouwen. Ik betaal u, en u biedt mij waar voor mijn geld. En zo niet, dan kom ik verhaal halen. Mits dat niet te veel moeite is. Maar indien noodzakelijk stuur ik de autoriteiten ook nog eens achter u aan. Die zijn daar nu eenmaal voor.

Nu heeft internet de mogelijkheden om verhaal te halen sterk uitgebreid. Klaag ik hier op dit weblog hardop over mijn internetprovider, dan stuurt deze tegenwoordig binnen een paar dagen een mail met de vraag ‘hoe kunnen wij u van dienst zijn?’ Handelaren hebben een imago, en dat imago kan online zeer makkelijk beschadigd worden; waarbij Google eenvoudig bezwarende getuigenissen aandraagt.

En zeg nu niet dat de massamedia ook iemands bedrijf kapot kunnen maken. Journalisten jagen slechts in meutes. Maar zo’n meute is meestal nauwelijks in gang te krijgen. En eenmaal in gang verkleurt de bloeddorst alles.

Vele handelaren online vragen ook van hun klanten de service een waardering te geven. Omdat het wervend werkt te kunnen melden dit jaar al 98% tevreden kopers te hebben gehad. Op veilingssites, en andere online-marktplaatsen is het tevredenheidsgetal snel een grotere aanbeveling dan de prijs.

Daarom zit ik nu met een probleem. Een modern probleem. Ik bestelde maanden geleden ergens een boek, betaalde er ook voor, maar kreeg nooit geleverd. Dus eiste ik toch maar eens mijn geld terug, wat prompt binnen een dag werd gestorneerd.

En nu word ik geacht de service van deze handelaar te beoordelen…

[** aanvullend: ‘Macht van consumenten niet te stoppen’]


Moderne etiquette

De hedendaagse man gebruikt de functie videogesprek van zijn telefoon om te kijken of zijn haar nog goed zit.

De hedendaagse man heeft verder nog geen ander nut van videotelefonie kunnen ontdekken.


Moderne etiquette

Mag je van een elektronisch boek de beveiliging kraken, omdat je grote stukken tekst wilt citeren uit dat boek? In een recensie over dat boek?