Ynhâld fan ’e plakstrookjes-side

© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden. All rights reserved

 

&!”?@

Leven in een kapitalistisch systeem betekent dat producten een irritant korte omloopsnelheid hebben. Altijd weer wordt er geknutseld en gedaan, onder het mom van verbetering. Het meest rare voorbeeld vind ik nog wel handzeep. Altijd moet ik een nieuw duur flesje met pompje kopen, omdat het pompje van het oude flesje al niet meer op de navulverpakkingen past.

Kapitalisme betekent dat producten voortdurend worden geïnnoveerd, ook als dit niet hoeft.

Zo gebruik ik de hierboven afgebeelde plakstrookjes bij het lezen, om interessante passages aan te geven. Want lezen is voor mij iets anders dan aantekeningen maken. Met lezen stoppen om iets in het boek te schrijven, leidt te veel af. Bovendien ben ik tijdens het lezen altijd veel overtuigder van iemands argumenten dan later, als ik er nog eens naar kijk.

Heeft de firma Hema al voor de derde keer in een jaar de kleuren van deze plakstrookjes veranderd. En nu ook staat op elk strookje een lollig tekentje afgedrukt. Waarom toch? Wat een moeite voor iets dat tijdens het gebruik toch niet meer opvalt. Mij gaat het erom dat deze strookjes 12 millimeter breed zijn, en plakken maar ook weer verwijderd kunnen worden, anders niet.

Kapitalisme is ook &!”?@-verspilling, zonder dat dit opvalt.


Overwegingen | 0529

Zo’n dag waarop ik meters aan schrijfwerk moet afleveren, en de plantsoenendienst juist flink wat takken wil snoeien;
Al merkte ik dit pas door mijn hoofdpijn, na uren verhevigde concentratie;

Een zoekopdrachtje op Google vreet evenveel energie als het kost om een spaarlamp een uur te laten branden;
Helemaal eerlijk vind ik die vergelijking niet. Hoeveel energie kostte het in de tijd vóor Google, bijvoorbeeld, om iets simpels uit te zoeken in een universiteitsbibliotheek? Zoals het nakijken wie ergens de uitgever van was?

Eerder heb ik uitgebreid lof gegeven aan de smalle plakstrookjes van de firma Hema, om de interessante passages in een boek te markeren;
Want, lezen is bij mij lezen, en dat proces moet niet onderbroken worden om eens een aantekening op te schrijven;
Dat kan beter achteraf;
Maar nu blijkt dat ik daarmee zwaar in overtreding ben. Althans, naar de mening van Amerikaanse universiteitsbibliotheken;
Dit minieme strookje plak zou het papier ingrijpend aantasten;

Ik beraad me nog wat te doen;

Als ik bijgelovig zou zijn, was er nu éen boek dat de schikgodinnen me voor immer zullen beletten te lezen;
Tobias Wolff’s verhalenbundel The Night in Question heb ik nu voor de vierde keer besteld, en uiteindelijk niet geleverd gekregen;
Maak daar nu maar vijf keer besteld van;


&!”?@ | 2

Drie jaar geleden schreef ik, onder bovenstaand plaatje:

Leven in een kapitalistisch systeem betekent dat producten een irritant korte omloopsnelheid hebben. Altijd weer wordt er geknutseld en gedaan, onder het mom van verbetering.

Maar in de jaren die sindsdien verstreken, ben ik toch gewoon de plakstrookjes van de Hema blijven gebruiken. Om zo interessante passages te kunnen merken. Want, al zagen ze er toen ineens wat anders uit dan ervoor, de prijs bleef gelijk. En ze waren nog even makkelijk in gebruik; en even goed te verwijderen.

Thans heeft de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam [HEMA] dezelfde plakstrookjes plots 100% duurder gemaakt. In de verpakking zitten nog maar 250 strookjes, tegen 500 voordien. Bovendien lijken nu ze van plastic te zijn gemaakt, in plaats van papier. Zodat ik er niet meer op kan schrijven.

Een minder product, dat ineens twee keer zo veel kost? Dat dwingt mij tot nadenken over een kopersstaking. Een ander protest zal niets uithalen.

Lezen is nu ineens wel een stuk duurder geworden, voor mij.


&!”?@ | 3

Ondanks de verdubbeling in prijs, zijn de nieuwe plakstrookjes van de Hema in een aantal opzichten beter dan de oude.

Grootste vooruitgang vind ik nog wel dat ze opnieuw te gebruiken zijn.

Sterker nog. Gerecyclede strookjes plakken precies goed. Terwijl nieuwe net iets te krachtig aan het papier kleven; wat in sommige gevallen de bladzijde kan beschadigen.

Verder zijn de nieuwe strookjes van plastic, niet van papier, en enigszins doorzichtig. Waardoor zo’n bladwijzer ook over de gedrukte tekst kan worden geplakt; zonder die onleesbaar te maken.

Dus gaan er uiteindelijk minder boekjes met plakstrookjes doorheen dan vroeger. En is de prijs van mijn voornaamste leesgereedschap niet helemaal verdubbeld.

Dus moet ik toegeven dat mijn allereerste afwijzing te hard was.


&!”?@ | 4

Nieuws van het plakstrookjesfront. Een lezer wees mij erop dat de firma Action 800 smalle papieren plakstrookjes levert voor 89 cent.

Zitten ze ook nog per vier boekjes van honderd in een eigen plasticen houdertje.

250 strookjes kosten bij de Hema € 1,50.

En goed, dan is de kwaliteit van afwerking misschien niet dezelfde. Het gele boekje plakstrookjes is duidelijk smaller afgesneden dan de rest. Maar daar gaat het niet om. Ik moet gewoon makkelijk kunnen aangeven dat een boekenpagina iets bevat dat mijn blijvende belangstelling verdient. Ook al zijn er boeken die een heel boekje plakstrookjes vragen.

Kwaliteitsaspecten spelen nauwelijks een rol. Zolang de lijm van het strookje het papier van de boekpagina maar niet beschadigt.


&!”?@ | 5

Gekregen, prachtig vormgegeven plakstrookjes, om me te begeleiden op mijn leestochten.

Te mooi om te gebruiken.


Albatros

De boekenlegger to-end-all boekenleggers. Eentje die vanzelf bijhoudt waar je bent. Albatros Bookmarks.


&!”?@ | 7

De beste plakstrookjes, ook wel bookmarks, die ik niet kan missen bij het lezen van boeken, zijn zelden of nooit meer gewoon in de winkel te vinden.

Dus wordt het e-commerce. Dus wordt het hamsteren, om de verzendkosten de aankoop niet te laten overheersen.