Reisavonturen & bedevaartstochten ~ Jaap Scholten

► door: A.IJ. van den Berg

Zelfs in de meest matige boeken staat altijd wel éen observatie die bijblijft, hoe luttel die ook is. Maar in dit boek ontbrak die voor mij, terwijl Jaap Scholten toch niet slecht schrijft.

Blijft dus staan dat ik de verhalenbundel waarmee hij debuteerde nog steeds het meest interessant vind. In Bavianehaar en Chipolatapudding staan een paar pagina’s die gewoon niet beter kunnen, over Anja Possa. Daarna brengen zijn boeken het steeds weer allemaal net niet, voor mij.

Reisavonturen & bedevaartstochten bezorgt dan wel wat de titel belooft. Al valt het met die avonturen wel mee, en blijft bij de bedevaarten naar de schrijvers Salinger en Burroughs vrijwel achterwege waarom de hoofdpersoon zo veel moeite doet hun gangen na te gaan. Wat is het toch in hun werk dat hij zo bewondert? Toon dat alsjeblieft nou eens.

Voor de rest is het vooral een verzameling van verhalen die veelal eerder elders gepubliceerd zijn. Typisch een tussendoortje derhalve. Maar goed, boeken als deze zijn vermaak. Daar moet niemand meer van willen maken.

Jaap Scholten, Reisavonturen & bedevaartstochten
206 pagina’s
Uitgeverij Contact, 2002

website Jaap Scholten


[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden