Boekcorner van… Goos Verhoef! ~ Wim de Bie

► door: A.IJ. van den Berg

Ik herinner me deze stukjes van Wim de Bie ook al gelezen te hebben toen ze wekelijks in de boekenbijlage van Vrij Nederland werden afgedrukt. Volgens mij stond er toen niet bij dat ze van hem waren, maar werd echt gedaan of ene Goos Verhoef zelf nogal persoonlijke recensies schreef over boeken waar anders geen aandacht voor was. De kasteelromans en Bouquet-reeks, maar ook het werk van Stephen King.

Die boekenbijlagen uit de jaren tachtig zijn allang weggedaan, ik kan het niet meer controleren. Ook lukt het me niet om terug te halen of ik toen in het bestaan van die wat dikkige sigarenhandelaar geloofde, of de mystificatie doorzag.

Bij herlezen valt me wel meteen op hoe herkenbaar het parlando van De Bie me inmiddels geworden is. Dat zal ongetwijfeld komen door zijn weblog, waarop hij vaker met stemmen uit ‘het volk’ spreekt, zoals ook in dit boek gebeurt.

Ik vind De boekcorner van… Goos Verhoef! een erg geslaagd boek. Prachtig is vooral hoe De Bie zijn stukjes even tot eenzelfde soort feuilleton maakt als de boekjes die Goos Verhoef bespreekt. Buurvrouw Corrie trekt onverwacht bij de sigarenman in. Maar ook lukt het de schrijver impliciet wat gedachten over literatuur en hogere cultuur te formuleren die als een pittige cultuurkritiek gelezen kunnen worden.

Goed, er even van afgezien dat hij steeds zinnen uit de besproken boeken citeert die in vrijwel elk werk voorkomen; uit noodzaak om de lezer iets aan informatie over de personages te geven. Dat zijn nu net nooit de interessantste zinnen; hoogstens het deeg, niet de krenten.

Wim de Bie, De boekcorner van… Goos Verhoef!
185 pagina’s
Uitgeverij De Harmonie, 1988


[x]