Vanwege de oorlog ~ Norman Levine

► door: A.IJ. van den Berg

De Brits/Canadese schrijver Norman Levine overleed op 14 juni van dit jaar, zonder dat dit hem nog enige publiciteit opleverde. Het duurde een week voor het nieuws mij stomtoevallig bereikte, en toen bleek er via de internetten nog nauwelijks informatie te vinden.

Misschien ligt dat aan zijn minimalisme; misschien schrijft hij te karig om door een groot publiek gewaardeerd te kunnen worden.

Levine’s dood herinnerde me er wel aan dat ik de drie dunne boekjes die ooit van hem vertaald werden in de kast heb staan. Vanwege de oorlog was ooit een favoriet, al wist ik dat het een bloemlezing van de beste verhalen was uit verschillende bundels.

Door zijn dood weet ik nu ook dat hij tien verhalenbundels heeft gepubliceerd. En, omdat Canada zijn eigen Amazon heeft, en er een levendige tweedehandshandel online is, moet het inmiddels mogelijk zijn die allemaal thuis te krijgen voor weinig.

Dit is een prettig vooruitzicht.

Dat ik de verhalen van Levine afwisselend met die van Updike las, confronteerde me dubbel met de verschillen in hun stijl. Waar Updike de meester van de beschrijving is, tot op het punt waar het weleens te veel wordt, verzwijgt Levine nu juist. Zo weinig informatie geeft hij dat snel lezen uitgesloten is.

Gek genoeg vind ik de thematiek van beide schrijvers niet eens zo veel verschillen; de verhalen blijven doorgaans dicht bij huis, en zijn in die zin nooit spectaculair. Maar daardoor kunnen ze wel soms even heel ‘echt’ voelen.

Ik ben blij van beide meesters te kunnen genieten. Een lezer heeft het toch maar makkelijk.

Norman Levine, Vanwege de oorlog
Verhalen
183 pagina’s
Uitgeverij Van Gennep, 1989


[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden