Wisecracks, oneliners en wijsheden ~ Ed van Eeden

► door: A.IJ. van den Berg

Eén keer eerder heb ik op dit boeklog een werkje besproken dat was samengesteld door een parasiet. Ene Gerd de Ley vistte wat leuke uitspraken van Herman Brusselmans bij elkaar, en maakte daar een boekje van.

Dit boekje van Ed van Eeden is ook zoiets. Al vermoed ik, gezien de bibliografie achterin, dat Van Eeden het zelfs nog driester heeft aangepakt, en gewoon wat buitenlandse boeken met leuke uitspraken plunderde om die na in het Nederlands te vertellen.

En ach, ik zal daar niet over zeuren. Mensen moeten ook leven. Er worden jaarlijks duizenden boeken uitgebracht die weinig meer zijn dan het navertellen van wat elders al beter staat. De kranten hier parasiteren voor hun nieuws grotendeels ook op persbureaus, en voor hun opinies over ontwikkelingen buiten Nederland op een paar grote dagbladen elders.

Ik voel me bijna dom om liever zelf te willen nadenken.

Dus, gezien al deze overwegingen was het vooral spijtig dat Van Eeden vooral wisecracks navertelde die ik al kende. Alles wat Churchill zei? Dat kende ik al. Net als de woorden van Shaw. Of Wilde. Dorothy Parker. Want ja, veel Nederlanders worden er niet in geciteerd.

Bovendien is van een heel tal uitspraken in dit boekje inmiddels bewezen dat ze nooit zo gezegd zijn.

Desondanks valt er door de samensteller weinig te verknoeien aan zo’n boekje als dit, en is het bij tijden ook gewoon leuk.

Ed van Eeden, Wisecracks, oneliners en wijsheden
1002 afmakers voor de erudiete conversatie

303 pagina’s
Rainbow Pockets, 2002


[x]opgenomen in het dossier:

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden