Libelle 41

► door: A.IJ. van den Berg

Het schijnt dat de Nederlandse Spoorwegen zelf een maandblad uitgeeft, dat treinreizigers onderweg iets te lezen biedt. Maar mij is blad al jaren niet meer onder ogen gekomen. In plaats daarvan vind ik aldoor wel allerlei andere tijdschriften in de trein. Zoals dit puntgave exemplaar van een Libelle uit oktober 2005.

Daarvan vraag ik me af of iemand het die dag per ongeluk heeft laten liggen, of dat het blad al al die maanden met de trein meereist.

Nu leest mijn moeder de Libelle. Nog altijd. En dus las ik die ook toen ik nog thuiswoonde, omdat ik daar alles las en nog niet genoeg had. Eenmaal de deur uit kwam me geen Libelle meer onder ogen.Toch bleken toon en aanpak van dit blad me bijna meteen weer bekend, want onveranderd tijdloos. Ik had ook eerst niet door een exemplaar uit oktober te lezen, in plaats van maart. Pas bij de horoscoop achterin daagde me iets.

Wel zijn sommige onderwerpen in de hedendaagse Libelle anders dan ik mij herinner. Twintig jaar geleden werd er vast niet over plastisch chirurgie geschreven als een mogelijke optie: Zou u wat laten veranderen?

Ook kan ik me niet herinneren dat moeders zich toen openlijk zorgen maakten over het seksleven van hun vijftienjarige dochters, anders misschien dan om hun zwangerschap te voorkomen.

Maar goed, taboes schuiven op. Geruststellend gebabbel in damesbladen blijft.

Libelle 41
8 oktober t/m 14 oktober 2005
96 paginas
Uitgeverij Sanoma © 2005

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden