Barrel Fever ~ David Sedaris

► door: A.IJ. van den Berg

Alle boeken van Sedaris zijn beter dan deze. Alleen staat in Barrel Fever het verhaal waarmee deze schrijver mij het meeste plezier bezorgd heeft. Ook al heet dat verhaal volgens Sedaris zelf een essay, omdat het volkomen autobiografisch zou zijn.

Maar wat Sedaris’ essays noemt, zijn voor mij prachtige verhalen. Wat hij verhalen noemt, vind ik veel minder van kwaliteit. Alleen zo bezien is zijn onderscheid nuttig.

Ik constateer simpelweg dat als Sedaris gebeurtenissen op zijn eigen leven baseert, die al bizar genoeg zijn om leuke verhalen op te leveren. Is die beperking er niet dan lijkt de auteur de vrijheid niet aan te kunnen. Dan zit er geen vanzelfsprekende balans in zijn vertellingen, wat meestal tot nogal vermoeiende overstatements leidt.

Toch is dit boek de moeite waard omdat de ‘SantaLand Diaries’ erin staan afgedrukt. Sedaris vertelt daarin over zijn baantje als hulpje van de kerstman, tijdens de eindejaarsdrukte in het warenhuis Macy’s. Dat verhaal hoort voor mij meer bij de Kerst dan een boom met kaarsjes of een vreetpartij met kalkoen.

Al geef ik meteen toe, nog leuker dan om dat verhaal te lezen, is om het Sedaris te horen voordragen; met zijn vreemde hoge stem.

David Sedaris, Barrel Fever
Stories and essays

196 pagina’s
Little, Brown and Company, 1994

[x]