IJsberen en zitvlees ~ Cor Vos

► door: A.IJ. van den Berg

Boeklog is mij een raadsel in sommige opzichten. Ik schrijf mijn boeklogjes normaal razendsnel op, in amper meer tijd als het kost om ze hardop voor te lezen. Terwijl ik van tevoren toch zelden afweeg wat ik nu per se zeggen wil over een boek. Dus bevatten de logjes weliswaar nuttige mededelingen, maar blijven het notities. En het merkwaardige voor mij is dat het toch heel veel moeite zou kosten om betere boeklogjes te schrijven, dan er nu staan. Die investering in uren is nauwelijks te verantwoorden.

Ik begrijp niet hoe dit werkt. Het is alsof er een kern van wat ik zeggen wil vrij makkelijk uit de taal te houwen is, maar kwalitatief veel beter hakwerk hoogstens in de detaillering afwijkt van de schets.

Dus vind ik een interviewbundel als deze met schrijvers op een bepaalde manier pretentieus. Schrijven is zitten blijven tot het er staat. Absoluut. Maar wat er tijdens dat zitten gebeurt, is ongrijpbaar. Dat moeten de ondervraagde auteurs beseffen.

Dit boek gaat daarom meestal over de rituelen om het schrijven heen, en de overwegingen om iets te doen, of juist te laten.

Over hoe het allemaal zo gekomen is, in de carrière. Over deadlines en andere druk.

Schrijven is geen uitvoerende kunst, waarvan de toeschouwers wel even de vaardigheden kunnen afkijken, om die dan met veel moeite te gaan imiteren. Daar doet geen gesprek met een schrijver iets aan af. Dus is dit boek een beetje aapjes kijken, zoals door een ander geschreven interviews met schrijvers toch altijd al wat raar naast hun eigen werk te kijk staan.

Alleen Gerrit Komrij vind ik echt nuttige waarnemingen doen over het schrijven, doordat hij weigert het ambacht verhevener te maken dan het is.

Op een gegeven moment bereiken je woorden gewoon een kritische massa. Dan helpen ze je meeduwen. Dan rol je wel die-en-die kant op, gewoon omdat dat-en-dat er al staat. De rem is los en je denkt dat het God is. In feite heb je niets anders te doen dan je enige ontsnappingsroute te kiezen uit door jouzelf opgeworpen obstakels en barrières.

Cor Vos, IJsberen en zitvlees
Schrijvers en dichters over hun schrijfproces

157 pagina’s
Uitgeverij L.J. Veen, 2004

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden