Knippen ~ Ring Lardner

► door: A.IJ. van den Berg

Ring Lardner [1885-1933] was een Amerikaans sportjournalist die een zeer succesvol schrijver van korte verhalen werd. Zijn naam moet ik al zeker vijfentwintig jaar kennen. Kees van Kooten heeft zich regelmatig een groot fan genoemd, en ook het personage Holden Caulfield verwijst met waardering naar hem in The Catcher in the Rye. Toch was het voor het eerst dat ik meer dan een los verhaal alleen van Lardner las.

En al lezend, moest ik aan andere groten van het kortverhaal denken, als O Henry, en John O’Hara. Verhalen als deze worden op het moment niet meer geschreven. Maar waarom is dat toch? Wat is er tegen afgeronde verhalen met humor, duidelijk getekende personages, en vaak nog een twist aan het eind? Waarom is het eerste etiket die ik op dit soort verhalen zou plakken dat ze ‘ouderwets’ zijn?

Alleen de manier van vertellen verraadt de leeftijd van deze verhalen. Maar als ik ze had moeten dateren, dan had ik nooit geraden dat ze uit de jaren twintig stammen. In sommige opzichten, en in kwaliteit, zijn ze tijdloos.

Ring Lardner, Knippen
Verhalen

189 pagina’s
Uitgeverij Contact, 2003
Deze vertaalde verhalen zijn een bloemlezing uit verschillende bundels

[x]


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden