Moronic Inferno ~ Martin Amis

► door: A.IJ. van den Berg

Mijn geheugen sprak en zei: dit heb je al eens gelezen. Dat leek me eigenaardig voor een boek uit 2006. Mijn gedachten gingen daarom meteen uit naar een Nederlands schrijver, die altijd zo vlijtig zonder bronvermelding bij de groten leent voor zijn essays over buitenlandse literatuur. Misschien had ik bij hem gelezen wat ik nu las.

Maar nee, deze bundel was inderdaad een heruitgave van een boek uit 1986. En van die titel is dan weer vastgelegd dat ik die in 1992 thuis heb gehad. Blijft er dus wel degelijk wat hangen van al dat me onder ogen komt.

Nu interviewt Amis in deze bundel een aantal helden, dus kan het zijn dat ik zijn woorden indertijd werkelijk ingedronken heb. Ditmaal was mijn enthousiasme niet overmatig groot. Ik wist al ongeveer wat er stond. Bovendien heb ik de laatste jaren betere essays van Amis gelezen. Het materiaal uit dit boek dateert van midden jaren zeventig, tot begin jaren tachtig. Niet altijd komt dit de kwaliteit ten goede. Een verhaal over het cinematografische wonderkind Steven Spielberg is nu domweg wat achterhaald.

Amis meldt er zelf over dat een groot aantal stukken met de linkerhand geschreven zijn. In opdracht van anderen, en in het keurslijf van zo’n medium gedwongen bovendien.

Toch, interviews met Bellow, Gore Vidal, en Vonnegut, daar kan mijn boekenkast er niet genoeg van bevatten.

Martin Amis, The Moronic Inferno
And Other Visits to America

242 pagina’s
Vintage 2006, oorspronkelijk 1986

[x]