Wide Net ~ Eudora Welty

► door: A.IJ. van den Berg

Van alle grote Amerikaanse verhalenvertellers had ik alleen haar nog nooit gelezen. Eudora Welty. Een vrouw met zo’n krachtige naam dat er ooit een e-mailprogramma naar haar is genoemd, dat ik dan wel weer jaren in gebruik heb gehad.

Bij schrijvers als haar speelt mee dat er grote verschillen bestaan tussen hoe zij leefde toen, en hoe ik leef nu. Al hoeft zo’n kloof niet onoverbrugbaar te zijn. Groot zijn de auteurs die het lukt iets te melden dat zich niets aantrekt van die verschillen in taal, in cultuur, en in mentaliteit.

Welty slaagde hier niet in. Voor mij.

Ja, ik zag heel goed wat ze deed. Als Eudora Welty ergens in uitblinkt zijn het haar beschrijvingen, in een met fijn penseel aangewend Engels. Maar de enige keer dat die aankwamen bij mij, was als er kinderen voorkwamen in haar verhalen. Omdat de zorg voor kinderen universeel blijft.

Verder heb ik te weinig met het Amerikaanse Zuiden, in de negentiende eeuw, om daar alleen over te willen lezen wat mensen er deden, of zeiden.

Verhalen als deze moeten iets extra’s hebben, zoals een duidelijk plot, om onthouden te blijven worden. En dat hadden ze niet.

Eudora Welty, The Wide Net
And Other Stories

214 pagina’s
Harcourt Brace, zonder jaar
© oorspronkelijk 1941, 1942, 1943

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden