No Highway ~ Nevil Shute

► door: A.IJ. van den Berg

Het boek A Pound of Paper heeft verschillende bijlagen, waaronder een lijst met 99 essentiële romans die Anthony Burgess ooit opstelde per jaar. Onverwacht toch nog, voor mij, prijkt daar ook deze roman op van Nevil Shute. Midden tussen werk van Aldous Huxley, Norman Mailer, en George Orwell.

Normaal wordt Shute nooit in dezelfde adem met die andere auteurs genoemd.

Nu vind ik dit zelf niet Nevil Shute’s beste, hoewel ik ook deze roman weer met veel plezier in éen zitting herlas. Er zit iets schematisch in, dat de ontwikkelingen wat voorspelbaar maakte. Steeds als het verhaal een wending ten goede lijkt te gaan nemen voor de hoofdpersonen, duikt er weer een nieuwe complicatie op.

Maar afgezien van dat schrijftechnische probleem is dit wel degelijk een goed boek, omdat het een aantal principiële vragen stelt. Bovendien is de eerste helft razend spannend terwijl er niets in gebeurt. Alleen kán er elk moment iets misgaan.

De held, of beter anti-held, van dit boek is per vliegtuig onderweg naar Canada om te onderzoeken of een ander toestel door metaalmoeheid is neergestort. Maar dan ontdekt hij in een vliegtuig van hetzelfde type te zitten, dat al meer vlieguren heeft gemaakt dan hij theoretisch gezien veilig acht.

Extra complicatie bij dit al is dat de man die de piloot nu moet gaan overtuigen te landen van zichzelf weinig overtuiging uitstraalt. Hij is weliswaar een op zijn gebied geniale onderzoeker van aluminiumlegeringen, maar meent daarbij ook dat anderen zo slim zijn onmiddellijk de portee van zijn onderzoeksresultaten te begrijpen. Dit is alleen niet zo. Bovendien bestaat er geen enkel fysiek bewijs dat het vliegtuig waarin hij reist elk moment uit de lucht kan vallen.

Nu goed, iedereen die voor een gevaar waarschuwt dat anderen niet vermogen te zien, komt daarbij over als idioot. Shute heeft die mogelijke waanzin nog eens extra zwaar aangezet in zijn hoofdpersoon. Voor het verhaal is dit misschien begrijpelijk, dat moet zich binnen een overzienbare spanne tijds afspelen. Van mij had ook dat niet gehoeven.

Nevil Shute, No Highway
281 pagina’s
Pan Books 1978, oorspronkelijk 1948

[x]

nauw gerelateerd op boeklog:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden

2 commentaren

Achille van den Branden  op 7 mei 2008 @ 00:18:36

Jammer eigenlijk, dat bij de ‘gerelateerde titels’ de auteurs niet worden vermeld. De meeste boeken worden door dezelfde auteur geschreven, maar toch.

Ik heb altijd de neiging die link aan te klikken ipv de auteurspagina, omdat die veel sneller inlaadt.

Enfin, ik doe maar een suggestie.

boeklog.info  op 7 mei 2008 @ 10:52:05

De gerelateerde titels zijn al ingeladen, maar onzichtbaar gemaakt. Clicken op die link maakt ze zichtbaar.

Suggesties zijn altijd welkom, maar in dit geval eigenlijk niet meer op te volgen. De software achter deze website is verouderd, en zo’n functie als ‘zie de gerelateerde titels’ wordt aangeroepen via een externe plugin-in en een systeemhack.

In de nieuwere versies van het CMS is die plug-in niet meer nodig, en tegelijk kan er met wat nu standaardfuncties zijn geworden minder dan voorheen.

Dus, a] heb ik niet veel zin, of tijd, om een verouderd systeem nogmaals te hacken, omdat het hele systeem er binnenkort uitgaat, b] wacht ik eigenlijk tot iemand me dezelfde beheermogelijkheden geeft op de nieuwe versie van het CMS.