Kunst van het beledigen ~ Arthur Schopenhauer

► door: A.IJ. van den Berg

Er zullen maar weinig filosofen zijn, uit wier oeuvre ook een moppenboekje samen te stellen is. Maar Franco Volpi slaagde er zonder moeite in het werk van Schopenhauer met dit doel te plunderen.

En goed, dan had dit boekje ook de titel kunnen krijgen: Schopenhauer’s Greatest Hits.

Soms leveren al deze beledigingen erg geslaagde passages op — als ergens tekenende uitspraken opgevist zijn nog niet iedereen al eens geciteerd heeft.

Soms ook is het lachwekkend om bepaalde uitspraken te isoleren. Zo is er onder de letter V een hele reeks uitspraken over de vrouw te vinden, die vrijwel allemaal uit maar éen essay komen.

Volgens Volpi moet dit boek gezien worden als een vervolg op Schopenhauer’s methoden om gelijk te krijgen, in een debat. Want, als het niet lukt om de tegenstander op argumenten te verslaan, dan rest niets anders dan de belediging. Dus loont het ook om goed te leren schelden.

En een ander zien schelden is leuk, helemaal als dit met enig venijn gebeurt.

Meest opvallende uitspraak vond ik anders éen, die altijd opvallend selectief geciteerd wordt door journalisten, uitgevers, en andere mediapersoonlijkheden.

Standaard is:

De dagbladen zijn de secondenwijzer van de geschiedenis.

Schopenhauer

Of als u liever Duits leest:

Die Zeitungen sind die Sekundenzeiger der Geschichte.

Schopenhauer

Terwijl het werkelijke citaat luidt:

De dagbladen zijn de secondenwijzer van de geschiedenis. Deze is meestal niet alleen van een onedeler metaal dan de beide andere wijzers, maar loopt ook zelden juist.

Schopenhauer
scheiding
Arthur Schopenhauer, De kunst van het beledigen
142 pagina’s
Uitgeverij Agora, 2002
Vertaling van Die Kunst zu beleidigen, 2002

[x]