Willem Wilmink ~ Harry Bekkering e.a. red.

► door: A.IJ. van den Berg

Het Letterkundig Museum wijde in 2004 en 2005 een tentoonstelling aan de toen pas overleden dichter Willem Wilmink. Ter gelegenheid daarvan verscheen dit Schrijversprentenboek. Dat niet zo zeer uitpakt als een boek met plaatjes, maar meer een album is geworden waarin de mensen die met Wilmink te maken hadden gehad op hem terugkeken.

Door deze opzet komen heel slim vrijwel alle aspecten uit Wilmink’s werk langs. Van het prille begin in het studentencabaret, tot het werk voor de televisie, de liedteksten voor mensen als Herman van Veen, en zijn vertalingen van Middeleeuwse gedichten. Plus zo nog wel meer.

Mij maakte de geschiedenis van het werk vooral nieuwsgierig naar een paar boeken, waarvan ik de inhoud wel kan kennen, maar de uitgave me ontgaan is indertijd. Willem Wilmink schreef in de jaren tachtig een poëzierubriek voor de jeugdpagina’s van het tijdschrift Vrij Nederland. Die columns zijn gebundeld in Koen, maak je mijn schoen, Waar het hart vol van is, en Goedenavond speelman; boeken die de ondertitel ‘Schriftelijk cursus dichten’ dragen.

Nu ja, ik moet ook nog altijd moeite doen om een beter exemplaar van Wilminks keus deel II in bezit te krijgen.

Willem Wilmink
Ik droomde dat ik wakker was
Schrijversprentenboek 52

redactie Harry Bekkering, Daan Cartens, en Muriël Steegstra
159 pagina’s
Uitgeverij Bert Bakker,
Letterkundig Museum, 2004

[x]