View From Castle Rock ~ Alice Munro

► door: A.IJ. van den Berg

Deze Munro is opmerkelijk anders dan al haar andere boeken, en toch weer helemaal niet. Dichterbij een autobiografie zal deze schrijfster waarschijnlijk nooit komen. Tegelijk koos ze ervoor om haar leven via verhalen te vertellen; en daarbij dan stiekem hele stukken in de chronologie over te slaan.

Ook is deze bundel verhalen een familiegeschiedenis, beginnend bij de voorouders aan vaders kant, in Schotland; vlak voor de emigratie naar Noord-Amerika. Alice Munro, née Laidlaw, gebruikt daarbij brieven, en andere bronnen, en voegde tussen de gefictionaliseerde gedeeltes eigen commentaar toe.

De meeste ruimte gaat in dit boek uit naar haar vader, en haar jeugd thuis; op die zo matig renderende vossenfarm in de jaren dertig. Luxegoederen als bontjes verkopen nu eenmaal slecht in crisistijd. Over haar eerste dienstje is er een verhaal. En over de eerste vriend.

Ik kreeg door dit boek niet het idee nu ineens een hele nieuwe Alice Munro te leren kennen. Dat is het knappe, en tegelijk het merkwaardige, aan deze reeks van familieverhalen. De schrijfster was me al vertrouwd, door hoe ze zo veel andere vrouwen heeft beschreven. En het besef over ‘waar gebeurde’ voorvallen te lezen, maakten die al evenmin nu zo veel boeiender, of interessanter.

Juist dat Munro telkens fictie schrijft die zo weinig bedacht lijkt; dat ze in staat is om werelden te scheppen die even volledig als echt voelen, en daarbij toch bijzonder zijn; juist dat talent maakt haar zo goed.

Alice Munro, The View from Castle Rock
Stories
349 pagina’s
Vintage 2007, oorspronkelijk 2006

[x]opgenomen in het dossier: