Rise and Fall of the Great Powers ~ Paul Kennedy

► door: A.IJ. van den Berg

Dit boek wordt tegenwoordig vaak wat makkelijk in een paragraaf afgedaan. Iemand die over de opkomst en ondergang van wereldrijken schrijft, had in 1987 de waarde van zijn theorieën kunnen bewijzen door naar het nakende einde van de Sovjet-Unie te hinten. En Paul Kennedy vermoedde wel iets, maar voorzag niet dat het verval zo snel zou komen. Dat relativeert zijn inzicht nogal.

Tegelijk weet ik heel goed dat historici het verleden bestuderen, en daarom uit principe al haast niets over de toekomst kunnen zeggen. De geschiedenis herhaalt zich nu eenmaal nooit in detail.

The Rise and Fall of the Great Powers
stond op het lijstje met verplicht nog eens te lezen boeken. Niet dat ik er nu zo naar uitkeek deze pil door te nemen. Maar mij was de these van dit boek bekend. Ik verwees er weleens naar, in discussies.

Kennedy stelt onder meer dat imperiums zich op den duur altijd ten gronde richten, door hun militaire macht te overstrekken. Want, legers zijn kostenposten, voor welke natie ook. En oorlog voeren is helemaal duur.

Tegelijk had elke wereldmacht te kampen met concurrenten, die zo’n rijk wel dwingen een nadruk op defensie te leggen.

Maar ik blufte altijd over de inhoud, bij verwijzingen naar dit boek. Dus werd het tijd om eens te kijken hoe het er allemaal echt stond.

Ik vreesde vooraf een verzameling vol geschiedenis te krijgen van het soort die me totaal niet interesseert. Een geschiedschrijving vol oorlog. Dus noodzakelijkerwijs eentje vol jaartallen.

Die vrees werd grotendeels bewaarheid.

Paul Kennedy, The Rise and Fall of the Great Powers
Economic Change and Military Conflict
From 1500 to 2000

676 pagina’s
Random House, 1987

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden