Good Luck ~ Christine Otten en Erik Kessels

► door: A.IJ. van den Berg

In den beginne was het beeld. En toen kwam er iemand die verslaafd is aan het beeld. Erik Kessels is in Nederland vooral bekend als reclameman. Alleen doet hij nog wel wat meer. Daar is zelfs al eens een documentaire gewijd.

Kessels redt met regelmaat fotoalbums van onbekenden, adopteert ze van rommelmarkt en uitdragerijen. En het boek Good Luck bevat foto’s waarvan er veel uit éen familie-album lijken te stammen.

Kiekjes zijn het. Net altijd even scherpe foto’s, gemaakt met click-clack-camera’s, waarop momenten staan uit een alledaags leven, die ooit de moeite waard werden geacht om even vast te leggen. En vrijwel steeds staat dezelfde vrouw daarop. Een wat gezette vrouw is dat, zonder nek, die al heel jong oud was.

In het boek heet de vrouw Betty Vincent. Ze woont in België. Oostende. En Betty was getrouwd met Pierre; die vaak de foto’s zal hebben genomen; maar er toch ook zelf weleens opstaat. Dat beide een naam hebben gekregen, is omdat er meer moest met die foto’s. Christine Otten schreef een drietal verhalen over de twee, gebruikmakend van wat er staat afgebeeld.

Die verhalen concurreerden vreemd met wat ik zelf al in de foto’s had willen zien. Maar, eigenlijk heb ik dat altijd met geïllustreerde boeken. Zelfs schrijvers die ik om hun formuleringskracht bewonder, zoals John Updike, of Robert Hughes, kunnen maar beter geen plaatjes opnemen in hun boeken.

Dus maakten de gevonden foto’s meer indruk dan de interpretatie daarvan.

Good Luck is vooral door de vormgeving en het idee een fraai boekje geworden; de foto’s konden namelijk wel hebben op mat papier te worden afgedrukt.

De CPNB biedt het deze boekenweek voor een vriendenprijsje aan.

Daarmee werd 2011 het tweede jaar op rij dat er geen boekenweekessay is uitgebracht, maar een heel ander soort boek. Vind ik daar nog iets van? Nu ja, onder die essays was er weleens éen die de moeite loonde jaren later nog eens terug te lezen. Bij de boekenweekgeschenken is dat nooit.

Eer ik Good Luck nogmaals inkijk, zal dat vooral zijn om te zien hoe je beeld en tekst samen tot éen geheel kunt maken.

Christine Otten en Erik Kessels, Good Luck
Betty en Pierre Vincent

144 pagina’s
Stichting CPNB, 2011

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden