Paranoia ~ Daniel Freeman and Jason Freeman

► door: A.IJ. van den Berg

De vragen die de broers Freeman stellen over het huidige tijdsgewricht zijn wat interessanter dan de antwoorden waar ze mee kwamen.

Immers. Er is nu eenmaal het simpele gegeven dat de meeste mensen in West-Europa het beter dan ooit hebben. Bovendien wordt de samenleving als geheel elk jaar een beetje veiliger.

En toch leeft bij vrijwel iedereen de angst dat er elk moment van alles mis kan gaan. Dus mogen kleine kinderen niet meer alleen en zonder toezicht buitenspelen. En dus zitten die vooral thuis op hun gat, achter de computer of televisie. Obees te worden. Terwijl de risico’s die kleven aan het buitenspelen nogal wat geringer zijn dan de veronderstelde gevaren van een overgewicht. Op lange termijn.

Enfin. Waar Paranoia dan in tekort schiet, is om systematisch te analyseren wat het is dat ons precies zo bang maakt. Evenmin wordt echt duidelijk waarvoor we nu wel angst voor krijgen, waar dat vroeger niet was.

Dat de media elk smeuïg verhaal met enige graagte brengen, is me te simpel als verklaring. Ook al omdat de broers Freeman van daaruit wel heel makkelijk de erosie van autoriteit verklaren.

for many people, healthy skepticism has been supplanted by a total breakdown of trust. We expect our leaders to hide things from us. We expect those in authority to care only for their own interests. And these kinds of feelings lead naturally to paranoia; or […] the belief that everyone lies. [65]

Waar het boek wel in uitblinkt, is een stand van zaken geven over hoe de psychologie naar angsten als paranoia en andere wanen kijkt.

Bovendien hebben de heren Freeman nog een geneeswijze in petto. En die bestaat dan niet uit het advies te stoppen met het lezen van kranten, of het kijken naar sensatie-TV, maar uit cognitieve gedragstherapie.

Daniel Freeman is dan ook klinisch psycholoog. Hij heeft een winkel.

En wij van WC Eend adviseren WC Eend.

Daniel Freeman and Jason Freeman, Paranoia
The 21th Century Fear

189 pagina’s
Oxford University Press, 2008

[x]opgenomen in het dossier:


© Boeklog 2005-2019. Alle rechten voorbehouden