Discovery Road ~ Andy Brown & Tim Garratt

Is het belangrijk om te weten wanneer het verhaal in reisboek zich afspeelt? Een reisschrijver als Paul Theroux vindt doorgaans van niet, en laat dan tijdgebonden zaken uit het verhaal. En dit stoort dan zelden.

Toch kreeg ik het idee dat Discovery Road heel wat jaren is uitgegeven na de beschreven fietsreis. In een boek uit 2005 is het vreemd dat fietsreizigers op pad gaan zonder apparatuur, als een telefoon of een GPS-systeem – en ook niet melden dat ze die niet meenemen. Vreemd is ook dat ze het opmerkelijk vinden als ze iemand tegenkomen die op een mountainbike rijdt met zo’n nieuwerwetse uitvinding als ‘bar ends’ aan weerszijden van het stuur.

De enige tijdsaanduiding die ik zag, is als de Britten Andy Brown en Tim Garratt door Argentinië rijden, en dan bang zijn hoe de bevolking op hen zal reageren vanwege de Falklandoorlog. Die was in 1982. Ergens staat dan dat dit tien jaar geleden was.

En ik heb het idee dat het iets minder vreemd is geworden sinds 1992 om per fiets door de wereld te reizen.

Discovery Road is het verslag van een tocht dwars door drie continenten. Beginnend in Australië rijden Brown en Garrat, aanvankelijk met ook nog een vrouwelijk expeditielid, dwars door Afrika, en Zuid-Amerika. Met als voornaamste doel binnen een jaar weer aan de Grote Oceaan te staan. Bovendien werd er zo geld geworven voor een goed doel in Afrika.

Opvallend aan het boek is dat de beide mannen er ook werkelijk alle twee gedeelten van geschreven hebben. En zich daarbij bovendien uitspreken wat ze over de ander dachten.

En goed, het zijn Britten, dus understated humor zit er genoeg in het boek. Er had wel iets meer in gemogen aan hoe het was om ergens te fietsen, van mij; al weet ik ook dat juist dat element moeilijk te beschrijven zal zijn.

Andy Brown wordt op het laatst, in Zuid-Amerika, filosofisch, als om een verklaring te verwoorden voor wat hem dreef om dat idiote avontuur aan te gaan, de wereld rond te fietsen zonder hulp van buitenaf. Mij gaat het nu juist niet om zulke redenen, bij het lezen van boeken als deze.

Ik wil weten van de vrijheid die deze mensen hadden, op het moment dat ze simpelweg op hun fiets gingen zitten, en vertrokken.

Andy Brown & Tim Garratt, Discovery Road
foreword by Sir Ranulph Fiennes

331 pagina’s
Eye Books, 2005