Beroep S1ngle ~ Hanco Kolk en Peter de Wit

Sinds de boektitels hier in de categorieën op alfabet worden gesorteerd, kom ik nog weleens besprekinkjes tegen van helemaal uit het begin. Die zijn raar. Niet alleen omdat ik toen onhandiger was in het scannen van kaften, maar ook was er toen minder vorm dan nu.

In de nu ruim 500 boeklogjes heb ik een ontwikkeling doorgemaakt. Maar daardoor lijken er ook minder positieve uitschieters in mijn stukjes te zijn.

Net zo is het weleens interessant om naar de eerste jaren van een schrijver te kijken, of naar een strip in dit geval. De inhoud is misschien al goed, maar hoe consistent was die? In Beroep S1ngle werden voor het eerst de avonturen gebundeld van de drie vrijgezelle vriendinnen. Van toen de tekenaars die dames eigenlijk nog aan het uitvinden waren. In 2000 en 2001.

De lof over de vloeiende lijn die Hanco Kolk op dat moment introduceerde, heb ik hier al vaker geuit. En toch zijn de tekeningen zoals die nu in dit boek staan bijna houterig vergeleken met de strip zoals die nu dagelijks gepubliceerd wordt.

Maar de grappen waren soms heel goed toen. Ik heb de heren Kolk en De Wit nooit meer zo hard de spot zien drijven met contactadvertenties als hier.

En dat is misschien wel jammer.

Hanco Kolk en Peter de Wit, Beroep S1ngle
120 pagina’s
Uitgeverij De Harmonie © 2001

Factor S1ngle ~ Hanco Kolk en Peter de Wit

Wat te zeggen van een stripalbum waarin alleen maar afleveringen gebundeld zijn die ik al eens in de krant gelezen heb? Allereerst hoe me opvalt dat de periode tussen 12 v 2003 en 14 i 2004 niet zo lang geleden is dat ik de grapjes al heb kunnen vergeten. Zo’n boek is dus snel uit.

En anders dan bij de eerste en tweede verzamelbundel van S1ngle stonden er ook al geen afleveringen in die te gewaagd waren voor in de krant, en nu hun eerste publicatie beleefden.

Wel is er een reeks afleveringen waarin meestal mannen optreden die zich via de website hebben aangemeld voor een date met een van de drie vrouwelijke hoofdpersonen Fatima, Nienke of Stella.

Maar de meeste ruimte geeft dit album aan de liefdesrelatie van Fatima – zij die altijd maar met éen oog wordt afgebeeld – en Ramone de Vries, een beginnende prof bij Ajax. Daarbij wordt een reeks heerlijke grappen over spelersvrouwen gemaakt, die zelfs Silvie Meis begreep blijkens de achterflap.

In Factor S1ngle ontbreekt helaas hoe Fatima die Ramon leerde kennen. Misschien omdat de makers later niet meer aannemelijk konden maken wat een duurbetaalde Ajax-prof nu in een metro deed, maar het kan ook zijn dat die afleveringen in de derde bundel zijn opgenomen.

Hanco Kolk en Peter de Wit, Factor S1ngle
112 pagina’s
Uitgeverij De Harmonie, 2004

Lifestyle S1ngle ~ Hanco de Kolk en Peter de Wit

Zoals er troosteten bestaat, is er ook troostlezen. En vreemd genoeg zorgen eigenlijk alleen stripalbums voor troost bij mij. Dat moet wel dateren van vroeger. Van thuis met griep op de bank, terwijl ik eigenlijk op school had moeten zitten. En dan maar gedachteloos bekijken wat al zo vaak werd bekeken.

Dit tweede deel uit de S1ngle-reeks brengt niet alleen humor, maar ook een zijdelings commentaar op de tijd. Doordat het over drie alleenstaande vrouwen gaat, die in de zorg werken. Want zie, mijn verstand blijft wel werken. Helemaal zonder idee wat strips doorbladeren, lukt niet meer.

Hanco Kolk en Peter de Wit, Lifestyle S1ngle
120 pagina’s
Uitgeverij De Harmonie © 2002

Retraite ~ Hanco Kolk

De krantenstrip S1ngle vind ik om een aantal redenen niet alleen grappig, maar ook mooi. Eén is dat van de hoofdpersoon Fatima altijd maar een enkel oog te zien is, zonder dit opvalt. Of stoort. Een tweede reden is de lijnvoering, die het mogelijk maakt veel te laten zien met soms maar enkele streken.

In dit boek kwam Hanco Kolk ineens tot die versimpeling van zijn tekenstijl, die tegelijkertijd later ook zo’n grote verrijking zou blijken.

Maar dit was eerst geen boek. Ooit waren het losse tekeningetjes waarin een persoonlijk verhaal over een acute midlife-crisis werd vastgelegd. En het lijkt of het ondekken van die geheel nieuwe tekenstijl bijgedraagd heeft aan de catharsis.

Maar mooi ook, zoals sommige lijntjes er bij staan.

Al vraag ik me wel af of dit boek ook maar iets te bieden heeft aan mensen die nooit proberen om poppetjes te tekenen.

zie ook de bespreking van Factor S1ngle

Hanco Kolk, Retraite
91 pagina’s
Uitgeverij Oog & Blik © 2003