Information is Beautiful ~ David McCandless

Abstracties, zoals heel grote getallen, die bijvoorbeeld horen bij het nieuws hoeveel een oorlog kost, kunnen maar beter in een beeld worden gevat. In woorden zeggen zulke feiten weinig. Daarvoor tellen wij mensen te slecht.

David McCandless deed in het boek Information is Beautiful niets anders dan het presenteren van zulke gegevens, maar dan op zo’n manier dat deze informatie aantrekkelijk werd om naar te kijken.

Daarmee is dit een boek waar vrijwel geen lopende tekst in staat — een bladerboek dat tegelijk geen bladerboek werd, omdat daarvoor sommige feiten te veel intrigeren.

Indrukwekkend is bijvoorbeeld de dubbele pagina die toont hoeveel onze zintuigen waarnemen. Omdat daarbij de meeste indruk maakt hoe weinig van dit al wij ons bewust zijn. Dat is een klein wit vlekje rechtsonder op de rechterpagina.

Nieuw voor mij was ook, hoewel het gegeven vrij logisch is, dat frisdrank de grootste hoeveelheden koolstofdioxide uitstoot van alles op aarde.

Handig, en heel simpel, was dan weer McCandless idee om literaire kritiek te bedrijven. Men neme daartoe gewoon de verzamelde tekst van iemand, laat daar uit distilleren welke woorden zo’n auteur het meest gebruikt, en presenteert dat in een woordwolk, zoals hier onderaan de pagina.

En zo is er zo veel meer.

Wel heeft dit prachtboek anderhalf probleem; want McCandless gebruikt nogal eens geel om iets te illustreren, en een afbeelding in die kleur alleen is te slecht zichtbaar op een ietwat glimmende witte boekenpagina. Maar ernstiger lijkt me dat feiten vaak nog inzichtelijker zijn als ze in een animatie gepresenteerd worden. En papier kan veel, het is geduldig, maar beweging overbrengen lukt maar matig.

Gelukkig dus maar dat er inmiddels de website Information is beautiful bestaat. Waarop veel van de voorbeelden uit het boek terug te vinden zijn; en vaak ook verbeterd. Zo was Nederland in het boek nog de koploper in de wereld met spek, omdat elk land ergens het beste in is, maar ondertussen schijnt dat met XTC te zijn.

Fraai vond ik ook de pagina die toont hoeveel moeite het kostte om tot het ontwerp van het kaft te komen.

David McCandless, Information is Beautiful
255 pagina’s
Collins, 2009

* illustratie aan de hand van het besproken boek, de woordenwolk van bovenstaande tekst [click voor groter]