De wereld buiten Balkenende

Heel erg intensief volg ik de Nederlandse media niet op het moment, omdat die zich nu zo zeer lenen voor politieke propaganda. Toch wilde ik gisteravond in het programma ‘Pauw & Witteman‘ even Frans de Waal zien. Terecht vermoedde ik dat hij als primaat-deskundige de lichaamshouding van enkele politici zou gaan beoordelen op waarachtigheid.

Mijnheer Balkenende knipperde nogal met z’n ogen in het RTL-debat met mijnheer Bos, zo viel De Waal op. En met de ogen knipperen is voor hem een teken van angst. De wereld moet dan even buitengesloten worden door de ogen ervoor te sluiten.

Nu had ik al een filmpje aangemaakt van een ander Balkenende-optreden; dat in de uitzending van ‘Buitenhof’ zondag. Omdat het gesprek daar ook een opvallend fenomeen liet zien.

Als in Nederland politici van grote partijen debatteren, lijkt dat altijd te gebeuren binnen een nogal beperkte bandbreedte. Men kent elkaar, heeft dezelfde achtergrond, en maakt het de ander nooit heel erg moeilijk.

Helaas zeggen ook de meeste journalisten zelden iets dat buiten het beperkte kader treedt waarbinnen politici zich het liefst bewegen.


click image to play. 2.46 minutes

Maar in Buitenhof zat ditmaal een niet-journalist aan tafel, die het niets kon schelen een volgende keer misschien niet meer met Balkenende te mogen praten. Historicus Maarten van Rossem brak met harde woorden unverfrohren het buitenlandbeleid van de kabinetten Balkenende af.

En de minister-president knipperde behoorlijk met de ogen in zijn repliek.

Nu is Balkenende volgens mij naar het internationale recht een oorlogsmisdadiger, omdat hij actief steun verleende aan een illegale inval in een autonoom land. De VN had geen toestemming gegeven voor een oorlog met Irak, ondanks dat het regime van Saddam Hussein enige VN-resoluties negeerde.

Maar Balkenende vond het schenden van die resoluties zo erg dat dit voor hem nog altijd de illegale oorlog met een autonoom land rechtvaardigt. Niet toevallig omdat de Verenigde Staten ook al die kant uitgingen. Want, steun aan de VS maakt hem voorlopig immuun voor de beschuldiging een oorlogsmisdadiger te zijn. Dat land staat boven alle wetten.

Helaas vrees ik dat de portee van wat er de afgelopen jaren gebeurd is in de internationale politiek, niet zal doordringen tot het collectieve besef hier.

meer Frans de Waal op eamelje.net
meer Frans de Waal op boeklog


[x]#2213 fan woensdag 8 november 2006 @ 12:19:18