Consument vindt boeken te duur

Het ANP kopte: consument vindt boeken te duur. Maar was dit werkelijk het belangrijkste gegeven uit die enquête [pdf] van de Stichting Marktonderzoek Boekenvak?

Consumenten vinden desgevraagd altijd alles te duur. Het zou pas nieuws zijn als het publiek eens spontaan aangaf zich te schamen altijd maar zo weinig te hoeven betalen voor iets. [Al zie ik de Partij voor de Dieren er voor aan nog eens met zulke enquêteresultaten nieuws te maken].

Toch moet ik het ANP wel nageven dat hun kop mij wel tot nadenken heeft aangezet. Want ja, ik vind de boeken in Nederland te duur. Volgens mij heeft de invoering van de euro tot flink hogere prijzen geleid. Verder kan ik voor de prijs van een doorsnee paperback hier er twee uit het buitenland laten invliegen. Dat is raar.

En dan heb ik het alleen nog maar over een gedeelte van de economische waarde.

Elk boek vraagt van mij dat ik er tijd aan besteed. Mijn tijd kost ook geld. En die uitgave is wat makkelijker te verantwoorden als het boek me amuseert, informeert, of op een andere manier rijker maakt.

Er worden alleen te veel boeken uitgegeven, die zonde van mijn tijd zijn om te lezen. Dat maakt ze wel heel erg duur.

Maar volgens de Stichting Marktonderzoek Boekenvak is het Nederlandse publiek juist tevreden over het aanbod en de verscheidenheid in de boekhandels hier. Terwijl, als ik eens per se iets wil lezen — en dat wil ik weleens — dit zelden in de winkels is te krijgen. Welke ik ook bezoek. Het assortiment is overal goeddeels hetzelfde, op wat megastores na en de betere antiquariaten.

Dus is het bezoek van de boekhandel doorgaans ook al zonde van mijn tijd, en daarmee te duur. Daar heeft die enquête het ook al niet over.


[x]#2703 fan zaterdag 28 april 2007 @ 21:35:55


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden