Niet iedereen is een criticus

De discussie vindt vooral in de VS plaats, waar tal van kranten ermee ophouden boekrecensies te publiceren. Daardoor is er ineens verhit debat over de vraag of weblogs ooit de besprekingen op krantenpagina’s kunnen vervangen.

Veel recensenten die voor de dagbladen schrijven, menen van niet. Vanzelfsprekend. Zij hebben vaak jaren iets gestudeerd waaraan zij het recht denken te ontlenen met meer gezag over boeken te kunnen praten dan anderen.

Maar, zo simpel is het allemaal niet. Mij lijkt het dat nogal veel recensenten profiteren van het gezag van het medium waarvoor zij schrijven. Want, ik zeg het Hans Goedkoop na, veel boekrecensies in de kranten zijn vaak weinig meer dan invuloefeningen. Dat ligt aan het métier, dat komt door de academische misvorming van de recensenten.

Weblogs moeten het steeds weer helemaal op eigen kracht bewijzen. Al is Google hierbij wel mijn grote vriend.

Mij valt verder op dat hier de literatuurpagina’s van kranten en weekbladen nogal op elkaar lijken. Alsof van de tienduizenden boeken die per jaar verschijnen, er maar enige tientallen iets te betekenen hebben.

Tal van Amerikanen zijn weblogs gestart om een tegenwicht te zijn voor hun officiële bespreekcultuur. Zo zijn er websites waarop alleen boeken besproken worden die geheel buiten het traditionele uitgeverscircuit verschijnen, gedrukt bij bedrijven als Lulu.com.

Heel de wereld van het woord verandert, maar daar hebben de kranten het ook al nooit over.

Ik schrijf dit overigens niet om zo mijn boeklog de hoogte in te steken. Dat heeft namelijk ook zijn gebreken. Boeklog zou interessanter zijn als ik principieel de keuze had gemaakt om daarop éen genre te bespreken. En vervolgens werk te maken van de recensies.

Maar het is simpelweg boeiender voor mij om bij te houden wat ik nu lees. Net als dat ik een op zich prachtig boek gewoon wil kunnen beknorren, als dit mij niets brengt dan een ernstig gevoel van déjà lu.

 
 
 
 

boeklog 690


[x]#2771 fan maandag 21 mei 2007 @ 11:30:23


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

4 kommentaren

Cockie  op 21 mei 2007 @ 12:52:01

déjà lu> Hahaha, wat grappig. Dan ku.

Cockie  op 21 mei 2007 @ 13:20:18

Ik peins me rot maar ga dit niet overtreffen.

eamelje.net  op 21 mei 2007 @ 12:53:54

aha erlesnis: dat had ook nog gekund.

Kristian Koerselman  op 21 mei 2007 @ 16:44:22

Ik vind het anders stukken prettiger om hier over boeken te lezen dan in welk Nederlands dagblad dan ook.

Al ben ik vast ook een kind van mijn tijd (want nog jong).