Hoe relikitsch toch slimmer maakt

Niet éen weblog heb ik, maar twee. Als het om publieke weblogs gaat tenminste. Daarnaast schrijf ik elders ook nog wel wat. Of geef ik les. Om maar eens een Engelstalige uitdrukking te parafraseren: ik smeer mijzelf nogal dun uit.

Begrijp me goed, ik zou niet anders willen. Maar een probleem dat nu weleens opduikt, is dat ik niet altijd even goed onthoud waar ik wat gezegd heb de afgelopen jaren.

Nieuws als dat de EO ook van alle aangekochte programma’s reliprop maakt, was voor mij echt geen nieuws. Ik gebruik het voorbeeld dat zij Attenborough’s documentaires doelbewust verminken al minstens tien jaar. Al is deze uitspraak weer niet terug te vinden op éen van mijn beide weblogs.

Net zo, gebruik ik tegenwoordig een religieus geïnspireerd voorbeeld om uit te leggen dat de gebruikelijke journalistieke praktijk van hoor en wederhoor soms totaal niet deugt. En daarbij kan ik wel naar weblogpostje verwijzen, al was ik daarin toen nog veel te mild.

Het TV-programma Buitenhof nodigde begin 2006 vier mensen uit om over ‘intelligent design’ te discussiëren. Twee daarvan waren blije christenen, de andere twee vertegenwoordigden de overgrote meerderheid aan wetenschappers, universiteiten, en tijdschriften in wereld die God niet nodig achten als verklaring voor onderzoeksresultaten.

Als die vertegenwoordigers van de meerderheid groot en levendig als New York zijn, dan waren die blije christenen een kartonnen doos in de woestijn. In die verhouding moet deze confrontatie echt worden gezien.

Dit roept de vraag op waarom het Buitenhof aan een absoluut en zeer omstreden minderheidstandpunt even veel waarde hecht als aan bewezen wetenschap. Dat kan alleen zijn omdat zij menen zo spannende televisie te krijgen. Toch liet de Buitenhof-redactie zich daarmee lenen voor reliprop. Door de blije christenen uit te nodigen, werden hun bizarre ideeën gelegitimeerd.

En zo moet ik gelovigen éen ding nageven. Als geen ander zijn zij in staat ook de domheid van anderen aan het licht te brengen.


[x]#2936 fan zondag 29 juli 2007 @ 10:28:29


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden