Ubuntu 7.10

Besturingssystemen van computers zijn volkomen oninteressant. De enige reden dat ik zo veel weet van OS-en als Windows, Apple OS X, en andere smaken FreeBSD of Linux, is dat er zo vaak iets mee mis gaat. Terwijl ik de aanwezigheid van het spul liever niet merk, doe ik er noodgedwongen heel wat kennis over op.

Maar van mijn telefoon weet ik bijvoorbeeld niet wat voor OS die heeft. En zolang dat ding maar belt, en e-mail ontvangt, en me Google laat gebruiken in het mini-browsertje, interesseert me dat ook bitter weinig.

Het kan dus wel.

Waarom dan toch met enige vreugde kond gedaan van mijn goede ervaringen met Ubuntu 7.10? Omdat hiermee eindelijk een versie van Linux is uitgebracht die meteen werkt, zonder extra tweaks te moeten toepassen via moeizame commando’s in een terminal.

  • WiFi werkt gewoon gewoon, met beveiliging via WPA, dat deed het anders niet.
  • Bestanden op Windows-partities zijn gewoon te lezen, wat altijd al zo was, maar er is ook naartoe te schrijven, en dit was anders niet zo.
  • Samba staat standaard aan, zodat de andere computers, en de printers op mijn netwerk meteen te benaderen zijn, en dit was anders niet zo.
  • De rendering van de lettertypes deugt eindelijk. Het kopiëren van veel op Windows gebruikte fonts is bovendien uiterst simpel geworden. Gewoon een mapje met de naam “.fonts” in de eigen home-directory zetten. En dan de fontcache opnieuw opbouwen.
    $sudo fc-cache -fv
    Goed, dit is alweer tweaken, maar dit ene commandootje staat niet in verhouding tot de reeksen die voorheen nodig waren om iets van een bruikbaar systeem te krijgen.
  • Net zo moet even in een tekstbestand éen instelling veranderd worden om de laptop-tools aan te zetten, zodat de processor koel blijft. Maar die functie zit er nu tenminste standaard in.

Het is dat ik zo gewend ben om met bepaalde toepassingen te werken op Windows. Anders zou de overgang naar Linux op dit moment zonder problemen kunnen. Vanwege de grotere veiligheid, bijvoorbeeld.


[x]#3118 fan zondag 21 oktober 2007 @ 12:16:07


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

ien réaksje

mescaline  op 22 oktober 2007 @ 23:07:00

Och

*NTFS3-g was in 7.04 al downloadbaar.
*WPA werkte bij mij wel. Repeaters niet, misschien weer eens proberen.
*De molecuulscreensaver leert mijn tweeling van zes tegenwoordig een heleboels moois. Bv dat een N of een Cl atoom al gauw gevaarlijk zijn in gif of drug. En dat veel O’tjes graag exploderen. En dat C, O en H wel te verorberen zijn, met mate. Ze doen wedstrijdje in de vakantie.

Een genoegen doend concurrent-OS, dat staat wel vast.