01. Little Brother
Cory Doctorow
 
 
 
 

Cory Doctorow is éen van de Amerikaanse schrijvers die telkens weer interessante experimenten uitvoert met de marketing van zijn boeken. Zo geeft hij Little Brother gratis weg, in digitale vorm, via zijn website. Sterker nog, wie wil, mag de tekst in een ander elektronisch formaat gieten. Mits ook die versie dan weer voor iedereen beschikbaar komt. Al dit komt de verkoop van de papieren uitgave opvallend ten goede.

Ik las Little Brother in het ePub-formaat. Dat is een open standaard, die de oorlog tussen alle bestaande e-boekformaten moet helpen eindigen. Open zegt overigens niets meer dan dat iedereen de specificaties mag weten. Een uitgever kan bijvoorbeeld nog wel degelijk beslissen om een ePub-uitgave tegen kopiëren te beveiligen.

Het voordeel van uitgaven volgens een open standaard is dat die op alle computers, of e-readers, zonder problemen te lezen zouden moeten zijn. Dit bleek alleen bij deze uitgave niet helemaal waar.

Zo was de Nederlandse vertaling van Little Brother in ePub niet te openen in een leesprogramma als Adobe Digital Editons. Of met de ePub-plugin voor Firefox.

Aan de Engelse ePub-versie van Little Brother valt op dat Doctorow elk hoofdstuk laat voorafgaan met een ode aan een onafhankelijke boekhandel. Want e-boeken de toekomst of niet, zulke boekwinkels blijven noodzakelijk, volgens Cory Doctorow.

boeklog 1 ii 2010


[x]#7072 fan maandag 1 februari 2010 @ 00:00:01