365 dagen, 365 boeken

Ik heb een plan.

Doel is om dit jaar zeker 365 boeklogjes te schrijven, ofwel 365 boeken te hebben gelezen.

Nu heb ik er witregels omheen gezet, om dit voornemen te isoleren, en dus belangrijk te laten lijken. Alleen is dit doel minder bijzonder dan het lijkt, voor mij. Sinds 2 mei 2009 zijn er namelijk al 340 boeklogjes online gezet — en dit waren er een kleine 360 geweest, had ik december niet voor het grootste deel vrij genomen.

Bovendien is er sinds 1991, toen ik cijfers ben gaan bijhouden, maar éen jaar geweest dat ik minder dan 365 boeken las. Deze eeuw zijn het er steeds minstens 100 meer. Al tellen daar ook de boeken bij mee die me na vijftig pagina’s nog altijd niet interesseren, en dan terzijde gaan.

Ik heb me ooit de verplichting opgelegd altijd een boeklogje te schrijven, als een boek voor minstens de helft was uitgelezen.

En die verplichting knelt nu nog niet. Ik heb nog altijd het idee te leren van wat ik doe. Maar het kan goed zijn dat er binnen korte tijd wel zo’n moment van verzadiging is. Misschien na het 2000ste boeklogje, misschien na het 2500ste. En dan moet er wat anders. En dan is het vast zonde dat ik niet ooit éen jaar ‘voluit’ ben gegaan.

Ook al omdat het altijd indruk op anderen maakt als iemand publiek 365 boeken leest in een jaar.

Zo ver is het nu met me gekomen. Dat ik aandacht ga zoeken voor iets dat voor mij volkomen vanzelf spreekt. In plaats zulks vanzelf te laten spreken.


[x]#7416 fan zaterdag 1 mei 2010 @ 19:51:35