.lit
Reau en ark

Ergens in een mapje in mijn digitale archief bevindt zich een hele bibliotheek. Ik kom er nooit meer aan. Al die boeken zijn in het Microsoft Reader-formaat — .lit — en ik heb geen software meer geïnstalleerd om zulke bestanden te lezen.

Wel nog moet ik in een ander digitaal archief software hebben om zulke bestanden te maken. Zoals ik in het verleden éen of twee keer deed.

Microsoft meldde deze week de ondersteuning van het Reader-formaat te stoppen. Een reden wordt daarbij niet gegeven. Maar het lijkt me simpelweg dat niemand er nog bijzonder in geïnteresseerd is. E-boeken worden tegenwoordig uitgegeven als .pdf, .epub, of in het .mobi-formaat.

Maar ooit, heel lang geleden, was Microsoft Reader even heel bijzonder, omdat het bedrijf daarmee probeerde teksten beter leesbaar te maken van een computerscherm. Microsoft Reader bracht Cleartype, wat vooral op LCD-schermen een grote vooruitgang zou geven.

Voor mij maakt Cleartype nog altijd, zelfs op de geavanceerde schermen van nu, de letters eerder vager dan scherper. Dus ook dat aspect van de technologie kan worden bijgezet in het museum van alle mislukte pogingen tot vooruitgang.


[x]#9149 fan woensdag 17 augustus 2011 @ 12:05:32