Ruim 1000 dagen werk | een zomerserie
Koos van Zomeren

Van alle duizenden columnisten die er zijn en waren, is er slechts éen die me ooit blijvend tot een bijna kritiekloze bewondering bracht. Misschien omdat hij voordien ook al zo veel meer geschreven had dan columns, toen hij in maart 1992 in NRC-Handelsblad voor het eerst een kort tekstje van 250 à 270 woorden op de voorpagina publiceerde, en dat ineens de perfecte lengte bleek te zijn voor hem. Misschien omdat wat hij schreef zo in stil contrast stond met wat een krant normaliter aan lawaai brengt op een dag.

‘Vandaag of Morgen’ heette dat tijdloze rubriekje van Koos van Zomeren, dat 1001 afleveringen zou gaan tellen.

Die column leverde hem vijf bundels op, met selecties uit het in de krant gepubliceerde materiaal, waarvan vier al eens op boeklog besproken werden: Zomer, Winter, Het eeuwige leven, en Wat wil de koe.

Leesprojectje voor de zomer van 2018 wordt evenwel het lezen van de bundel Ruim duizend dagen werk, een boek van 1028 bladzijden, waarin integraal alle columns zijn opgenomen die Van Zomeren schreef voor ‘Vandaag of Morgen’. Geen idee welk tempo ik daarbij zal gaan aanhouden. Is honderd columns per week een goed gemiddelde?

Geen idee ook of dit projectje een wat aardig reeksje teksten op kan leveren voor eamelje.net. Is er elke week wel iets te schrijven over een serie columns van vijfentwintig jaar terug?

Ruim duizend dagen werk is wat op boeklog een dikke pil is gaan heten. Lezing zou sowieso vergen dat ik tussentijds aantekeningen maakte. Alleen al om na afloop nog te weten wat ik twee maanden daarvoor ook alweer dacht over het boek. Tussendoor telkens even hardop nadenken over deze uitgave, levert daarom misschien nog net iets meer op.

[ Lees al mijn aantekeningen bij Ruim duizend dagen werk hier ]


[x]#14217 fan donderdag 14 juni 2018 @ 01:00:00