Kookkunst

Heston Blumenthal heeft een handvest uitgebracht, om uit te leggen dat moderne kookkunst niet om technische hoogstandjes draait, maar om smaak.

Het zou ook raar zijn, als dat anders is.

De afgelopen maanden ben ik een fan geworden van zijn uiterst merkwaardige kookprogramma op TV [BBC2, dinsdags om 21.30]. Dat komt omdat hij mij voor het eerst begrijpelijk maakt waarom koks doen wat ze doen. Al doet hij het dan nog weer anders dan gebruikelijk.

Zo is een opmerkelijke tip van Blumenthal om vlees te braden door het snel dicht te schroeien en vervolgens enorm lang op 60° Celsius in een oven te houden.


click image to play. 1.10 minutes

Valt het met een kippetje nog mee ook; de steak die hij braadde ging er tweeënhalve dag in.

Want, dat is er vooral opvallend aan. Niet de technische hoogstandjes in zijn laboratoriumkeuken intrigeren me, maar de enorme hoeveelheid tijd en handelingen die nodig zijn om éen simpel gerecht te maken.

Alleen omdat het dan zo goed is als maar kan.
 
 

een nadeel van dat TV-programma is wel dat de tune daarvan al weken in mijn hoofd hangt, om op de meest ongelegen momenten tevoorschijn te komen. Dan ga ik die voor mij uit zingen.


[x]#2322 fan maandag 11 december 2006 @ 00:05:13


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden