Avonturen van Henry II Fix
[…] Nu claimt Jongstra de stukken die hij vond hertaald te hebben. Maar dan nog klopt het niet dat de tweede heer Fix zo’n groot naar binnen gericht ego vertoont. Negentiende-eeuwers schreven niet zo over zichzelf; zelfs niet in hun dagboeken. De ‘geschiedenis van het ik‘ staat nauwelijks toe dat een Henry II Fix heeft bestaan. […]
[x]#2506 fan maandag 12 februari 2007 @ 00:05:26
Prins van Denemarken op 12 februari 2007 @ 15:55:55
Ik oordeel niet over Jongstra’s boek, dat ik nog niet gelezen heb, en over de dagboeken van de gewone negentiende-eeuwse burgerman doe ik geen uitspraken, maar een zinnetje als
“Maar dan nog klopt het niet dat de tweede heer Fix zo’n groot naar binnen gericht ego vertoont. Negentiende-eeuwers schreven niet zo over zichzelf; zelfs niet in hun dagboeken.”
doet me toch de wenkbrauwen fronsen.
Het hangt er vanaf wat je bedoelt met een ‘naar binnen gericht ego’, maar de autobiografische geschriften van Thoreau, Leopardi, Byron, Goethe, Eichendorff kun je bezwaarlijk verstoken van narcisme noemen. En dat lijstje kostte me weinig moeite.
Nog vroeger heb je de journals van Stendhal, Basho, Chateaubriand, Pepys en vooral Boswell, ook niet meteen toonbeelden van zelfverzaking.
Zelfs de grootste monstruositeit van de intimistische literatuur, het dagboek van Amiel, is negentiende-eeuws.
Allemaal uitzonderingen?
“Zo ik iets weet, dan claim ik toch enige expertise in hoe negentiende-eeuwers dachten en redeneerden. Ik heb tijden in archieven doorgebracht om hun brieven en persoonlijke aantekeningen te lezen. Ik heb diep moeten nadenken over hoe zij van ons verschilden om daar geen fouten in te maken in de artikelen die ik schreef.”
Kijk, dat maakt me erg nieuwsgierig. Je hebt het op je weblog dikwijls over je ‘professionele lectuur’, artikelen die je ‘beroepsmatig’ schrijft en zo… Waar vind ik die ergens? Valt daar aan te komen?