Wereld bloeddonordag

De WHO heeft vandaag, 14 juni, uitgeroepen tot dag van de bloeddonor. Maar dat had ik nooit geweten als Sanquin, de organisatie die hier in Nederland bloed aftapt, de afgelopen weken niet meermaals in het nieuws was gekomen.

Opvallend daarbij is bijvoorbeeld dat bloeddonoren dezelfde vragen stellen die spelen bij het al dan niet invullen van een codicil voor orgaandonatie. Wat gebeurt er nadat afstand is gedaan?

Sanquin opereert hierin niet handig. Zo stelden donoren kritische vragen, of er misschien niet bloed doorverkocht wordt aan de hoogste bieder.

Nee, nee, zo werd er bezworen. Sanquin maakt geen winst.

Wel heeft deze onprofijtelijke instelling een driekoppig bestuur, dat gezamenlijk € 800.000 per jaar verdient. Reden voor tientallen bloeddonoren om er mee te stoppen. Hun reiskostenvergoeding was namelijk afgeschaft.

Enfin, laat ik nog een extra element toevoegen, om het ethische dilemma helemaal ingewikkeld te maken.

Bloedelementen worden gebruikt om medicijnen te maken. Wat een dankbare gedachte is dat toch. Maar bij een medicijn als EPO was het altijd goed genoeg om daarvoor bloedelementen van hamsters te gebruiken. Tot voor een paar jaar. Naast hamster-epo is er ook de wat duurdere mensen-epo.

Ruim 80% van de wereldwijde EPO-productie gaat evenwel niet naar zieke mensen, maar naar topsporters. Dus dringt zich de vraag op: zoudt u bloed afstaan in de wetenschap dat anderen daardoor vals kunnen gaan spelen in hun sport?


[x]#2836 fan donderdag 14 juni 2007 @ 12:46:27


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

3 kommentaren

woordenaar  op 14 juni 2007 @ 15:28:01

“Dus dringt zich de vraag op: zoudt u bloed afstaan in de wetenschap dat anderen daardoor vals kunnen gaan spelen in hun sport?”
Alleen als Boogerd dan de tour wint ;-)

Gelkinghe  op 14 juni 2007 @ 22:05:07

Als ik lieg dan is het in commissie hoor, maar wordt epo vanwege HIV en Hepatitis C niet al tijden recombinant gemaakt? Dus niet uit bloed?

eamelje.net  op 14 juni 2007 @ 23:02:08

Gelkinghe, je weet dat ik alleen maar informatie combineer en verschuif, en hier niet een ren met hamsters heb staan waardoor ik nu klaag over de achteruitgang in mijn handel door oneerlijke concurrentie.

De IAAF heeft wat antwoorden.
http://www2.iaaf.org/TheSport/Science/NSA15_1/Bibliography.html

En recombinant, ja EPO wordt al zo gemaakt. Maar dat lost niet alle problemen op:

It is quite common to find that recombinant human proteins made in non-human cells have somewhat different glycosylation patterns even though the protein (i.e. amino acid) sequences are identical. The “machinery” that glycosylates the protein is a little bit different in different species, and it makes slightly different oligosaccharide structures which are eventually attached to the protein. These structures are not controlled by the gene for Epo (or whatever), so they are characteristic of the host species, not the original human protein.

So if the recombinant product is made in big tanks of, say, hamster cells, it will have a different “hamster-style” glycosylation pattern that will show up on isoelectric focusing or capillary electrophoresis.