Ways of Seeing | Anders zien
Ik zou me heel simpel kunnen afmaken van het bespreken van Ways of Seeing | Anders zien. Ja, de TV-uitzendingen voegen duidelijk iets toe aan het boek. Ik ben blij dat iemand de moeite heeft genomen de video’s op YouTube te zetten. Nu is tenminste duidelijk waarom John Berger sommige beelden in zijn boek heeft opgenomen.
Maar Ways of Seeing | Anders zien is inhoudelijk voor een deel achterhaald. Al was het maar omdat er zo veel meer media zijn bijgekomen sinds de jaren zeventig. Bovendien zijn toen al bestaande media, als televisie, van karakter veranderd. Ook hebben sommige aspecten van Berger’s ideeën inmiddels school gemaakt. Zijn visie op de afbeelding van het vrouwelijke naakt is door anderen opgepikt, en verder uitgewerkt. Om maar éen voorbeeld te noemen. En dat belemmert het oordeel over wat Berger nu precies aandroeg, en wat daar ondertussen aan verbeterd werd.
Daarnaast is Berger’s Marxisme uit de mode.
En zelfs zijn methode om informatie over te brengen, werkt nu niet meer op televisie.
Deze gegevens bemoeilijken het voor mij neutraal te kunnen oordelen wat Berger’s werk op dit moment nog betekent.
Ook geeft Berger duidelijk aan in zijn visie geïnspireerd te zijn door Walter Benjamin’s essay ‘Das Kunstwerk im Zeitalter seiner technischen Reproduzierbarkeit’ [EN] uit 1936. En ik zou opnieuw naar die oertekst moeten kijken, om in te kunnen schatten wat de ideeën daarin nu nog waard zijn.
Kortom, een persoonlijk recentie van Ways of Seeing | Anders schrijven is in een paar regels af te doen. Maar het boek en de TV-serie werkelijk op waarde schatten, levert mij werk op.
En eerlijk gezegd wil ik dat werk wel eens doen, omdat ik een paar onderliggende vragen graag zou beantwoorden. Wat er over de betekenis van het beeld op het web is geschreven, maakte bijvoorbeeld nog niet veel indruk op mij. Bovendien maakt dit tijdperk van elektronische reproductie het mogelijk om overal televisie te kijken, of video. De wereld om iemand heen is daarmee op haast elk moment buien te sluiten, en in te ruilen voor zelfgekozen beelden.
Daarnaast is er een trend om videospelletjes voor van alles verantwoordelijk te houden, om de gewelddadige beelden.
Dit lijkt me daarmee het volgende zomerklusje.
[x]#3634 fan zondag 1 juni 2008 @ 13:36:24