Flash, aha!
Reau en ark

Adobe meldde de Flash-plugin bij te willen werken, dus dat moest dan maar, en sindsdien doet Flash wat vreemd. In mijn normale browser. Websites geven nu hoogstens aan Flash-movies in te willen laden, maar dit voor nu maar even na te laten.
Dit heeft enkele voordelen. Ineens wordt duidelijk hoeveel nieuwssites bijvoorbeeld doen met Flash, en Flash-reclames. In plaats van een advertentie staat daar nu ineens slechts een donkere cirkel met een lichter naar rechts wijzend driehoekje erin.
Ook werkt de toepassing best, als daar maar op geclickt wordt eerst.
En er bestaan scripts, voor de browser Firefox, die precies dit doen; ze weigeren om Flash in te laden; wat websites heel wat veiliger zou maken.
Sommige mensen wensen het effect dat ik nu als storing ervaar. Misschien went het ook wel. Maar alles went. Behalve hangen.
Enfin. Ik heb nog meegemaakt, indertijd, in 1997, dat Flash, toen nog van Macromedia, voor het eerst interessante grafische effecten mogelijk maakte in heel kleine bestanden.
Nu nog zijn de audioplayer en de videospeler die mijn websites gebruiken slechte enkele kilobytes groot.
Voor ontwerpers is het een groot voordeel dat de meeste webbrowsers Flash geïnstalleerd hebben; in tegenstelling tot andere mediaformaten, als Quicktime, of Real.
Maar, de fabrikant Apple weigert bijvoorbeeld om Flash toe te staan, op zijn iPhone en iPad. Omdat de software te vaak zou vastlopen, of er voor zorgen zou dat andere programma’s van Apple niet meer goed werken.
Een ander nadeel bleek dan weer dat tal van bedrijven het gedrag van bezoekers nog beter dan voorheen konden tracken, door nogal wat informatie op de harde schijf van bezoekers te dumpen, via Flash.
Gratis kost altijd wat, online.
[x]#8281 fan donderdag 17 februari 2011 @ 21:09:14