Hersenschimmen

NRC Handelsblad vroeg boekhandels om aan te geven hoeveel titels uit het ijzeren repertoire ze uit voorraad konden leveren. Daarbij scoorde vooral Bernlef goed:

J. Bernlef: Hersenschimmen, in 84% van de winkels aanwezig
T. Rosenboom: Publieke werken 79%
Leo Tolstoj – Oorlog en vrede 78%
Multatuli – Max Havelaar 76%
Gerard Reve – De avonden 74%
Harry Mulisch – Het stenen bruidsbed 72%
Ida Gerhardt – Verzamelde gedichten 70%
Jonathan Littell – De welwillenden 69%
Willem Frederik Hermans – De donkere kamer van Damokles 66%
[…]

Lijstjes als deze doen altijd minstens éen ding. Ik moet altijd even kijken welke van de genoemde titels ik gelezen heb. Al bleek dat in dit geval — hoe snobistisch — uit te pakken als de vraag welke boeken ik niet kende.

Tweede punt was: hoeveel heb ik er in huis — en dat zijn er betrekkelijk weinig. Derde vraag: welk boek moest er per se nog aan de eigen collectie worden toegevoegd? En dat was er geen.

Jonathan Littell’s De welwillenden was de enige titel die me werkelijk niets zei. Tot ik elders de beschrijvingen las. O ja, na de oorlog geboren auteur gebruikt de Tweede Wereldoorlog om een eigen statement te maken. Er zijn geen romans die me minder interesseren dan de boeken met dit onderwerp. Bovendien is het rijkelijk vroeg om een boek uit 2006 klassiek te noemen.

Maar meer nog realiseerde ik me door het artikel nooit meer in een gewone boekhandel de kasten plank voor plank langs te lopen, in de hoop iets aardigs te zien.

Sneupen gebeurt hoogstens nog in bibliotheken, met een open opstelling. En heel soms in tweedehandszaken. Maar die bezoek ik veel minder dan voorheen.


[x]#8458 fan maandag 21 maart 2011 @ 13:13:09


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden