Ongevallen
Te fietsen | week 47

Onwillekeurig was er enige trots bij mij gegroeid dat ik nog zo zelden problemen heb in het verkeer. Gevaarlijk wordt het bijna nooit meer. Tot ik de onnozelheid van dat idee besefte.

Ik kom aanzienlijk minder vaak in gevaar op de fiets, domweg omdat ik de gevaarlijkste uren vermijd.

Want de hel onderweg, dat zijn de anderen.

En gelukkig daarom dat zo veel anderen op voorspelbare momenten tezamen het verkeer zijn. Tijdens de spitsuren. ’s Ochtends tot half negen. En aan het eind van de middag weer. Als mensen overal op andere verkeersdeelnemers stuiten en vervolgens moeten wachten. En dit dan eigenlijk niet willen.

Alleen is mijn vermoeden, dat de meeste ongevallen met fietsers gebeuren in de spits, niet te staven met cijfers. Er wordt namelijk nog net wel bijgehouden dat er fietsers gewond raken onderweg. Maar hoe dat gebeurt, en wanneer, schijnt dan al vers twee te zijn.

Er moet al een auto of ander motorvoertuig bij het ongeval betrokken zijn, wil de politie daar informatie over vastleggen.

Dus leest het rapport De verkeersveiligheid in 2020 en 2030 [pdf] raar. Want er is wel duidelijk dat er meer fietsers dan verwacht gewond raken in het verkeer. Alleen weet niemand of dit door een toevallige schommeling komt in de statistieken, of dat er werkelijk oorzaken voor zijn; en wat deze dan mogen wezen.

Om daar uitspraken over te kunnen doen, moet de data over ongevallen eerst aanzienlijk completer worden vastgelegd.

Bovendien weten de onderzoekers niet eens welke ongelukken fietsers zoal krijgen als er geen auto of ander motorvoertuig bij betrokken is.

Niettemin wisten politiek en media op basis van datzelfde voorzichtige SWOV-rapport wel al van alles zeker over de veiligheid van fietsers onderweg.

Dat kan. En misschien zijn stellige uitspraken bij zulke onderwerpen ook wel nuttig.

Maar als het waar is dat zoveel meer mensen zijn gaan fietsen de afgelopen jaren — omdat bijvoorbeeld bejaarden massaal aan de e-bike gingen — kan er dan ook niet iets structureel verschuiven in de data?

Of: als er zo veel kilometers meer gefietst worden per jaar, zou het tal ongevallen nu dan zelfs niet gedaald kunnen zijn? Relatief gezien? Per miljoen afgelegde kilometers?

Dit reeksje postjes over fietsen laat verder zien dat 2014 door het goede weer een veel prettiger fietsjaar was dan 2013. Dus zouden volgens mij de weersomstandigheden ook mee moeten wegen in de statistiek.


[x]#12122 fan donderdag 19 november 2015 @ 18:10:11