Ynhâld fan ’e Edsger Dijkstra-side

© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden. All rights reserved

 

een deftige pc vi

Amper twee maanden nadat Microsoft het besturingssysteem Windows XP heeft uitgebracht, moet er voor de zoveelste keer een noodverbandje worden aangelegd omdat de boel onveilig is. Neem ik meteen maar de moeite die nieuwe software van Internet te plukken, wil de boel niet installeren omdat mijn besturingssysteem niet in het Engels is. Daar zal vast een logische gedachte achterzitten, maar geen die mij vrolijk zou kunnen maken.

Als troost dan maar een interview met Edsger Dijkstra, de meest vooraanstaande Nederlandse informaticus:

What is your favorite operating system?
I don’t use a computer


Edsger Dijkstra ii

I would therefore like to posit that computing’s central challenge, viz. “How not to make a mess of it”, has not been met. On the contrary, most of our systems are much more complicated than can be considered healthy, and are too messy and chaotic to be used in comfort and confidence. The average customer of the computing industry has been served so poorly that he expects his system to crash all the time, and we witness a massive world-wide distribution of bug-ridden software. ‘

Edsger Wybe Dijkstra, EWD1304 (pdf)

Other EWD’s


Het hoogst boven het maaiveld uitstekend

Mijn eerste gedachte bij het bekijken van de nominaties voor de grootste Nederlander aller tijden: wat een lullige lijst.

Het lichte amusement is veel te ruim vertegenwoordigd, evenals de contemporaine literatureluur. Uit de toch al veel te grote reeks sporthelden spreekt willekeur. Wel iemand als Ada Kok noemen, maar geen Willy den Ouden of Rie Mastenbroek;

Er is vrijwel niemand uit de negentiende eeuw genomineerd, op de onvermijdelijke Thorbecke en Multatuli na. Van Gogh.

Het is een lijst met nauwelijks aandacht voor wetenschap, of techniek. Er ontbreken nogal wat Nobelprijs-winnaars.

Conclusie derhalve: er is gekozen voor het onschuldig amusement. Daar waar de verkiezing van de grootste Brit nog wel aardige programma’s bracht met historisch interessante programma’s over relatief onbekenden – neem alleen maar de verbazingwekkende nummer twee Brunel – valt dat bij de Kro niet te verwachten.

Edsger Dijkstra missen, en waarschijnlijk niet eens weten dat die bestaat. Dat is ook al zoiets. De meest geciteerde Nederlandse wetenschapper misschien wel. Tsss.

Interessanter zou waarschijnlijk ook een verkiezing zijn wat buitenlanders de grootste Nederlander achten.

Zeeman? Van der Waals? Zernike? Frau Antje? Commissaris Van der Valk?


Wet van de dag | 6

Perlis’ Veertiende epigram over het programmeren [meer hier]:

In the long run every program becomes rococco — then rubble.

Eventueel aangevuld met Zawinski’s Wet van software-ontwikkeling:

Every program attempts to expand until it can read mail. Those programs which cannot so expand are replaced by ones which can.

Of anders Edsger Dijkstra’s snijdende opmerking over programmeertalen, of software [en misschien wel computers].

Elke gevangene gaat van zijn boeien houden

Ik heb het dezer dagen even gehad met de moeilijkheden die software mij brengt.

[bekijk overigens de documentaire ‘Denken als discipline‘ over Edsger W. Dijkstra]


Met holle stem, uit de computerhel xi

Software is troep. Ik zeg het met graagte, en woede, Edsger Dijkstra na. Wij zijn onnozel de makers van zulke slechte producten te blijven belonen. Ik zou elke maand een lijst op kunnen stellen van plotseling optredende problemen; en dan gaat het nog niet eens om lekken in browsers of andere dagelijkse kost die wel massale attentie krijgt.

Nee, wat ik niet uitstaan aan de technologie die ik dagelijks gebruik, is dat zo vaak zo maar ineens ophoudt normaal te doen. Eigenzinnigheid is mooi, en karakter zelfs prachtig, maar toch liever niet in spul dat ontworpen werd om gedwee precies hetzelfde eindeloos perfect uit blijven voeren.

Zo kamp ik nu met antivirus-software die ineens meent dat de driver van mijn grafische kaart een kwaadaardig bestand is. Kan ik honderd keer zeggen dat dit niet zo is, en zelfs het gewraakte bestand handmatig toevoegen in allerlei uitzonderingslijsten en registries, nee de antivirus-software weet het beter. En als ik niet snel genoeg op de telkenmale herhaalde waarschuwing reageer, zet de software het gevaar zelf in quarantaine. Werkt mijn computer van de ene op de andere tel niet meer.

De tijd alleen al die zoiets kost…

Haal die software er dan af, zult u zeggen. Eén voordeel van alle marktwerking is toch dat als het ene product niet bevalt er altijd wat anders te kiezen is? Maar deze antivirus-software is al de zoveelste anti-virussoftware die ik probeerde — en elk ontwikkelt op den duur onmogelijke problemen.

Ga dan niet online. Ontvang geen mail meer. Wissel met niemand bestanden uit.

Kluizenaars krijgen ook nooit griep…

Ik doe daarom maar wat ik wel kan. En dat is de functionaliteit van software sterk verminderen — zodat er minder fout mee kan gaan. Mijn Windows-PC’s draaien al op afgeslankte besturingssystemen, dankzij NLite. Zo is Internet Explorer van alles afgehaald. Op mijn oude notebook draait zelfs geen anti-virussoftware meer. Het enige wat daar wel opstaat is een hele strenge vuurmuur, om alles tegen te houden wat zonder mijn toestemming naar buiten toe wil. Dit gaat al anderhalf jaar goed. En nee, Apple OSX, of Linux is niet voor dit alles een alternatief. Ook dat spul komt met problemen, zoals toetsenbordindelingen die niet kloppen, en andere grappen. Zou ik me ook daar te zeer in moeten verdiepen om het met een vertrouwd gevoel te gebruiken.