De borsten van Franka

 
 
 

Er is weer een nieuw album van de stripheldin Franka uitgekomen, en uit een soort volledigheidsdrang moet ik dat dan toch maar hebben ook. Ondertussen zal het zeker twintig jaar geleden zijn dat het eerste stripboek uit die reeks in mijn bezit kwam. Met Kidnap erbij zijn het er inmiddels achttien. Maar anders dan met de Guust Flater-boeken, of zelfs Asterix en Obelix gaan er vele jaren voorbij dat ik geen Franka’s lees.

De tekenaar Henk Kuijpers stileert zijn heldin inmiddels op zo’n manier dat het mij niet zelden bevreemd om naar haar te kijken. Dan weer is haar hoofd te klein en plat, haar nek uitgerekt tot onmogelijke lengte. Vaak ook krijgt ze schouders zo breed als van een beroepswaterpolospeler. Franka heeft soms de toevallige proporties van een modepop in een schets die alleen maar bedoeld is om de kleren beter uit te laten komen.

Maar het ergst van alles is nog wel dat Kuijpers geen tieten tekenen kan.

Ik herinner me nog dat Ivo de Wijs lang geleden in de jeugdrubriek van Vrij Nederland schreef wat een mooi moment het was dat Franka ineens wat bloot liet zien. Maar goed, wie eenmaal over die schok heen is, en durft te kijken naar de getoonde anatomie, die schrikt waarschijnlijk.

Als Kuijpers borsten tekent, lijkt hij snel nog even wat stijve puddinkjes tegen een lijf aan te plakken. Vreemde harde halve bollen zijn het, die het vermoeden doen rijzen dat Franka ooit een louche plastisch chirurg bezocht heeft op een van haar verre trips.


Terwijl het toch niet heel moeilijk is het wel goed te doen.
 
 


Hoofdzaken

Veel strips en karikaturen beelden hun personages af met grotere hoofden dan in werkelijkheid kan. Donald Duck van een echt eendehoofd voorzien, zou ook de mogelijkheden tot expressie een heel stuk verminderen. En meestal storen die scheve verhoudingen niet, behalve dan dat die ogen als soepborden het mij moeilijk maken om onbevangen van de meeste Manga te genieten.

Veel zeldzamer is het als de afgebeelde hoofdjes veel kleiner zijn dan in werkelijkheid. Bij een kunstenaar als Giacometti komt dat voor. En ook de oude Grieken koesterden als schoonheidsideaal proporties die van de werkelijkheid afweken. Zij beelden hun goden op het laatst af met hoofden die een achtste van hun lichaamslengte uitmaakten.

In werkelijkheid is de grootte van het hoofd eerder een zevende van de lichaamslengte, of nog meer.

Bij het herlezen van het Franka-album Kidnap stoorde het mij opnieuw dat de titelheldin zo’n klein hoofdje heeft, ondanks haar gigantische haarbos. Maar bij enig nameten bleek dat de tekenaar Henk Kuypers zich wel degelijk aan een schoonheidsideaal houdt; dat van de oude Grieken, met die achtsten.

Er zit dus wel degelijk regelmaat in de lelijkheid.

Al blijft de vraag nog steeds open, waarom ik dat iets kleinere hoofdje zo veel slechter verteer dan een overdreven grote kop. Is het omdat mensen geprogrammeerd om goed gezichten van elkaar te kunnen onderscheiden? En dat daarom ook willen; het maar slecht hanteren als dat mechanisme wordt bemoeilijkt?


Franka 19: het zwaard van Iskander
Henk Kuijpers

[…] Ook blijft het wat merkwaardig dat Franka maar niet ouder wordt, en toch met haar tijd meegaat. In dit album wordt bijvoorbeeld verteld hoe veel zij als kleuter hield van Ernie uit Sesamstraat. Nu was ik indertijd al te oud voor Sesamstraat, toen dat op de Nederlandse televisie geïntroduceerd werd, terwijl Franka in dezelfde periode al auto mocht rijden volgens de verhalen. Maar die gedachte komt pas na het lezen bij me op, niet tijdens.

boeklog 413


Weblogjaar 2007

De meeste bezochte pagina’s op eamelje.net in 2007 waren:

  1. Opruiming [alleen om de foto van Claudia de Breij, en de schaamhaarmode van 2005]
  2. MP3 van week 44 | 2006, omdat daar een link opstond naar dat liedje van de reclame met die parapluzwevers;
  3. De borsten van Franka, uit mei 2004 alweer;

runners-up: het filmpje met de palings van Achterwerk in de kast, Katja Schuurman bij Zomergasten.

Conclusie: sex sells. En niets van wat ik in 2007 wrochtte kon het publiek massaal bekoren.

 

De meest bezochte besprekinkjes op boeklog waren in 2007:

  1. De literaire kring, van Marjolijn Februari;
  2. Het zijn net mensen, van Joris Luyendijk;
  3. Prisma Woordenboek Fries;

Conclusies: een boek dat besproken werd in april 2007 voert de ranglijst aan, voor een boek waarover ik in juli 2006 al schreef. Maar had ik eerder over het Prisma Woordenboek Fries geschreven, had dit waarschijnlijk de lijst aangevoerd.


Franka 20: De witte godin
Henk Kuijpers

[…] Franka was altijd een archetype superheld, in de zin dat lezers nauwelijks iets van haar achtergrond wisten. Een eenzame strijdster; omdat de wetten van het genre nu eenmaal zo zijn. Ditmaal wordt ze ineens voorzien van een moeder, een stiefvader, en een halfzus.

Wel vreemd dan dat ze in eerdere albums altijd elders ging uithuilen… […]

boeklog 12 x 2009

[ziet ook: De borsten van Franka]


Onze grootste stripheld

Franka is door lezers van het stripblad Eppo — gemiddelde leeftijd van de abonnee ruw geschat 40+ — verkozen tot grootste stripheld van Nederland. Omdat zij in haar avonturen tegenwoordig regelmatig uit de kleren gaat, heeft het begrip stripheld daarmee dus een dubbele betekenis gekregen.

Tja.

Tegelijk, al mijn favoriete stripfiguren zijn buitenlanders.

eerder over dit onderwerp:
De borsten van Franka [nog altijd het meest bezochte postje op eamelje.net];
boeklog over Franka;


Franka 16 & 17
Henk Kuijpers

[…] Wel vielen me bij het herlezen van deze stripalbums weer eens de makkelijke sjablonen op, die de maker blijkbaar maar moeilijk loslaten kan. […]

boeklog 16 i 2010


Duel
Joost Zwagerman

[…] Als ik dit boek met iets zou moeten vergelijken, dan denk ik opvallend genoeg eerder aan de stripreeks Franka dan iets anders. De maker daarvan leent ook vaak de glamour van de kunstwereld, en dus het grote geld, om zo een klein verhaaltje heel wat meer te laten lijken. Ondertussen blijven de decors wel van bordkarton, en zijn de personages bijpassend grof gefiguurzaagde platterikjes. […]

boeklog 23 iii 2010


Franka 21: Het zilveren vuur
Henk Kuijpers

[…] In Het zilveren vuur wordt eindelijk wel duidelijk waarom het zwaard zo veel doden waard was; afgezien van de historische betekenis die het heeft.

Typisch Henk Kuijpers is dan weer dat deze verduidelijking een pagina geconcentreerde informatie vergt. […]

boeklog 11 x 2010


Franka 22: Onderwereld
Henk Kuijpers

[…] Bovendien heeft Franka sinds het vorige album ineens familie, waaronder een jonger zusje. En omdat die nog naar de middelbare school gaat, en tien jaar jonger is, ligt Franka’s leeftijd dus plotseling vast op eeuwig 27 à 28.

Toch is zij al zo lang met avonturen in mijn leven aanwezig dat ik haar gevoelsmatig op tegen de 65 schatten moet. Tegen de pensioengerechtigde leeftijd in elk geval. […]

boeklog 23 viii 2013