Vuur en beschaving
J. Goudsblom

[…] Het is zo vanzelfsprekend, deze verzameling kennis. Alsof ik het allemaal al wist, maar nu pas eens op éen plek verzameld zag. Heel raar. […]

boeklog 345


Regime van de tijd
J. Goudsblom

[…] Misschien is dit boek nog wel het best te karakteriseren als Goudsblom’s Reader’s Digest-keuze van eigen werk. Geweldig ter kennismaking, maar nogal vertrouwd voor zijn vaste lezerspubliek. […]
 

boeklog 799


Mappae Mundi
J. Goudsblom red.

[…] Dit moet verreweg het meest ambitieuze boek zijn dat ik de laatste jaren gelezen heb. De makers hebben hier namelijk in geprobeerd een grote wereldgeschiedenis schrijven, over de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. Maar omdat ik dit boek van kaft tot kaft las, leek het of zo halverwege ontdekt werd dat dit oorspronkelijke uitgangspunt lang niet haalbaar was. […]

boeklog 805


Zes woorden, een leven

Het kan nog korter dan in zes woorden. Joop/Johan Goudsblom schreef ooit het aforisme ‘Twijfel ik?’, en dat leek me altijd behoorlijk autobiografisch van hem.

En zo heel moeilijk scheen het me nu ook weer niet. Ook ik kan zo wel een autobiografie schrijven in dat luttele tal woorden.

Een veelbelovende toekomst ligt achter me

Tegelijk is het wel boeiend om te lezen wat anderen ervan gemaakt hebben. Al geldt ook weer dat de memoires zo kort zijn steeds, dat het helpt om er een plaatje bij te hebben; om ze echt memorabel te maken.

‘Not Quite What I was Planning’, is een project van Smithmag.net.

via


Nihilisme en cultuur
J. Goudsblom

[…] Dus als Goudsblom dit boek een persoonlijke zoektocht noemt, dan plaats ik dat ook meteen in de periode waar ik net een half boek over las. Dan is Nihilisme en cultuur ook als een duidelijk tijdsbeeld te zien. Dan toont het waar intelligente jonge mensen eind jaren vijftig over dachten — omdat het zoekt naar een rechtvaardiging om het met de autoriteiten oneens te zijn; omdat de nog zo steile autoriteit van toen met zulke merkwaardige uitwassen gepaard ging. […]

boeklog 914


Reserves
J. Goudsblom

[…]

Sociologie: een vorm waarin samenlevingen zich van zichzelf rekenschap geven. [113]

Al wordt zo’n uitspraak dan alweer aanmerkelijk rijker voor wie weet dat de historicus Johan Huizinga schreef:

Geschiedenis is de vorm waarin een cultuur zich rekenschap geeft van haar verleden.

[…]

boeklog 920


Alles verandert
voor J. Goudsblom

[…] Soms roept een vriendenboek ook de spijt op bij een buitenstaander dat er zo zelden vijandboeken worden opgesteld. […]
 
 
 

boeklog 1162


Civilizations

Johan Goudsblom ineens op televisie, discussiërend over Huntington’s Clash of Civilizations.

Hij noemt dat boek misleidend. En vond dat we moeten kijken voor wie het boek geschreven is; want dat kleurt de inhoud nogal. En Huntington schreef het ten dele voor het Pentagon.

Ondertussen wordt in Nederland een kabinet gevormd dat Huntington gelijk geeft.

Boeklog over Goudsblom


Te fietsen | week 06
stemmen

Niet altijd, maar wel vaak, hoor ik stemmen in mijn hoofd tijdens het fietsen. Podcasts zijn namelijk de ideale metgezel op ritten van enige lengte. En de beste daarvan bestaan uit gesprekken.

Dat is om twee redenen.

Zou ik heel hard willen rijden, is opzwepende muziek met een stevig ritme vast effectiever. Maar het grote nadeel van muziek is dat die de wereld buitensluit. En het fietst nogal wat prettiger als je verkeer van achteren kunt horen aankomen.

Ik hoef ook niet zo hard meer. Ik hoef mijzelf niet in vermoeidheid te overtreffen.

Gesprekken beluisteren laat genoeg ruimte om de gesproken woorden heen om de omgeving te blijven waarnemen. Sterker nog, bij een stevig fluitende tegenwind is het al gauw onmogelijk een gesprek nog te volgen.

En een tweede factor is dat ik alleen op de fiets echt blijk te kunnen luisteren. Omdat er dan geen ontsnappen is aan de woorden in mijn hoofd. Het dagelijkse leven, biedt veel te veel afleiding om stil te horen wat andere mensen te zeggen hebben. Maar op de fiets past zo’n gesprek vaak perfect.

Sterker nog, woorden blijven soms aan het landschap plakken. Op sommige wegen weet ik bij bepaalde stukken nog precies dat ik daar ooit naar een podcast luisterde, die over dat-en-dat ging. Soms is dat dan al anderhalf jaar terug.

Nadeel van de winter is wel dat ik veel minder lang fiets dan in warmere jaargetijden. En ondertussen leveren mijn RSS-feeds elke dag nieuwe podcasts aan. Nu pas ben ik toe aan de marathoninterviews die de VPRO rond de kersttijd uitzond.

En het gesprek met Joop Goudsblom is een aanrader gebleken, voor wie ook de kans ziet daar echt naar te luisteren. Het interview met P.F. Thomése heeft een kleiner bestek, en verdraagt wel wat meer afleiding ernaast.