Over een onzichtbare oorlog, met pre-emptive strikes

Wim de Bie vraagt zich vandaag af wat het betekent dat de BBC delen uit zijn omroep-archief gaat vrijgeven onder de Creative Common License.

Welnu, het gebaar van de BBC is alleen al bijzonder omdat het tegen een duidelijke trend ingaat. Er woedt op dit moment een “copyright war”, waarin vooral de Amerikaanse muziek-, film-, en TV-industrie zich met “pre-emptive strikes” bezig houden [vergeef me de verschrikkelijke woordkeus]. De tendens is om auteursrechten op alle denkbare manieren mogelijk te wilen beschermen. Zij het dat niet de auteurs zelf dat willen, maar de intermediaire organisaties die het meest aan de inspanningen van die auteurs kunnen verdienen.

Het klimaat is op dit moment zo dat iemand die wat muziek aanbiedt via Internet vervolgd kan worden omdat-ie de industrie een miljoenenschade zou berokkenen. En niemand die daar raar van opkijkt.

Van 6/8 juni vergadert de World Intellectual Property Organization (WIPO) van de VN over een nieuwe Broadcasting treaty. In de ontwerptekst wordt terloops voorgesteld de videorecorder en alle andere opname-apparatuur gewoon maar te verbieden om de omroepen te beschermen. De enige opname-apparatuur die dan nog wel verkocht zou mogen worden, mag voortaan alleen wat de omroepen toestaan.

En zeg nou niet dat die voorstellen wel erg ver gaan. In de VS is het al wet dat alle digitale opname-apparatuur die vanaf juli 2005 verkocht wordt, voorzien moet zijn van een zogeheten “broadcast flag”. Waardoor omroepen in staat worden gesteld een signaal mee te sturen dat bepaalt wat er met het getoonde mag gebeuren.

Het nare is daarbij dat de wetgeving die deze bedrijfstakken daar kunnen kopen, vervolgens vrijwel letterlijk door de EU en daarna door Nederland wordt overgenomen. Met als enorme nadeel dat de VS nog een krachtige traditie in het beschermen van de vrijheid van meningsuiting kent, maar in landen zoals Nederland nauwelijks het besef leeft wat die vrijheid inhoudt en hoe die verdedigd moet worden. [Dat een minister van Justitie hier verleid kan worden om kritische opmerkingen over de media te maken op de Dag van de persvrijheid is hiervoor voldoende illustratie]

In de nieuwe Auteurswet staat een door de Amerikanen ge�nspireerde bepaling die inhoudt dat ook in Nederland niemand meer een reserve-kopietje van zijn eigen DVD’s mag maken, terwijl die krengen toch erg makkelijk krassen. Het is nog altijd afwachten of de wetgevers hier daarover een afwijkend standpunt durven in te nemen.

Ondertussen is het auteursrecht voor bijna onbepaalde tijd gaan gelden, omdat Walt Disney niet wilde dat de eerste filmpjes met Mickey Mouse tot het publieke domein vervielen. Maar hoogstens drie procent van dat oude materiaal is nog in levend gebruik. Alleen mag met de rest nu ook niets meer gedaan worden.

Alle ontwikkelingen gaan kortom steeds wel erg ten koste van het publiek en het publiek domein, ten bate van een copyright-kartel. Alleen daarom al is die beslissing van de BBC materiaal met het publiek te willen delen, zo bijzonder.

Kritisch commentaar op de WIPO ontwerptekst is overigens hier te vinden:


[x]#576 fan vrijdag 28 mei 2004 @ 12:52:25


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden