Nee, de inflatie was niet extreem ii
Ik denk nog altijd in guldens, bij hoge bedragen. En de wetenschap dat de gulden te goedkoop was toen die werd opgeheven, brengt nu met zich mee dat ik voortaan in gedachten twee gulden gelijk zal stellen aan éen euro.
Scheelt toch in het rekenwerk.
Verder resten me slechts vragen. En speculaties.
Als dan zo goed bekend was dat de gulden te laag gewaardeerd was binnen de Europese monetaire unie [EMU], waarom werd daar dan werkelijk nooit iets over naar buiten gebracht?
Ik vermoed dat de Nederlandse regering de te lage koers van de gulden als wisselgeld heeft gebruikt in onderhandelingen op Europees niveau. Omdat ze daardoor een dreigmiddel in handen hadden; de stabiliteit van de EMU liep anders gevaar.
Om die illusie van macht zijn de Nederlandse kiezers met een abnormale inflatie opgezadeld, en is uiteindelijk ook de economie schade berokkend. Zo veel is fictie dus waard; en dat is een schrikbarende conclusie.
Wat me ertoe brengt toch weer iets over die Europese Grondwet te zeggen. Ook nu weer is het argument dat door een nee-stem van de Nederlandse bevolking het land invloed verliest.
Die mogelijke invloed nam al sterk af toen de EU vijfentwintig lidstaten kreeg vorig jaar mei. Bovendien zegt het niet zo veel of een land een Europees Commissaris heeft met stemrecht of niet. Het gaat erom vroeg in het wetgevend proces invloed te hebben; daar valt nog het meeste te sturen. En in die zin hebben de Nederlandse ministeries – op Landbouw na – nauwelijks gewicht, omdat ze allemaal te laat de nieuwe werkelijkheid beseften. Bovendien werken er nauwelijks Nederlandse ambtenaren bij de diverse EU-instellingen. Het onderwijs heeft ze ook niet voorbereid adequaat twee andere talen te beheersen dan het Nederlands. Of om de vaardigheid te hebben te kunnen slagen voor éen enkel toelatingsexamen.
De boven-ons-gestelden moeten tamelijk wanhopig zijn, dat ze zich zo blind blijven vastklampen aan de illusie iets te kunnen betekenen in Europees verband.
[x]#1211 fan zondag 1 mei 2005 @ 11:02:49
eliane op 3 mei 2005 @ 13:23:24
Ik heb geen verstand van economie, maar in de jaren voor de euro woonden wij in verschillende eu-buitenlanden en viel het ons erg op dat NL zo ontzettend goedkoop was. Dat is nu wel afgelopen, al kan ik het niet meer met andere eu-landen vergelijken omdat we in Canada wonen. Hier is alles belachelijk goedkoop in vergelijking met NL. Behalve drank.