Hoe lees ik de krant?
Vervelend aan opinie-onderzoekjes in het nieuws is dat zo zelden erbij verteld wordt hoeveel mensen er ondervraagd zijn. Maar dat is wel belangrijk. Want, zelfs als er een representatieve steekproef onder zo’n duizend mensen gehouden wordt, leert de statistiek dat er nog een onzekerheidsmarge is. Bij een N = 1000 is voor 90% zeker dat het ene percentage dat in het nieuws komt, ook 2 – 2,5% hoger of lager kan zijn, en waarschijnlijk dus ergens binnen een gebied ligt.
Maar vooral in verkiezingstijd wordt er ontstellend vaak groot nieuws gemaakt van verschuivingen in kiezersgunst die kleiner zijn dan die onzekerheidsmarge.
Alleen stelt promovendus Yfke Ongena dat het nog veel erger is. Deelnemers worden in enquêtes naar antwoorden toegepraat door de interviewers, waardoor er een afwijking van 25% – 40% insluipt.
Het grootste probleem is dat ondervraagd publiek vaak antwoorden geeft die niet voorkomen in de antwoordalternatieven die de interviewers voor zich hebben. Interviewers komen daarop zelf vaak met een suggestie op de proppen. Respondenten zijn geneigd in te stemmen met dergelijke suggesties, en dat verstoort de onderzoeksresultaten aanzienlijk, aldus Ongena.
persbericht VU [.doc]
[x]#1569 fan maandag 28 november 2005 @ 20:31:44