Waarom wij risico’s mateloos overschatten


click image to play. 1.54 minutes

Woensdagnacht zond de ARD na uren bekervoetbalellende ook nog een documentaire uit over de angstindustrie. De computer kijkt voor mij in zulke gevallen, dus dit programma is voor mij nog even hoogst actueel.

Angst aanjagen, is een profijtelijke industrie, zo werd erin aangetoond. Zeker voor wie een risico onderzoekt dat er eigenlijk niet is, maar waar toch oneindig veel vrees voor heerst. Zoals de nog immer onbewezen angst dat gezonde koeien BSE kunnen doorgeven.

En is het gek dat niet meer wetenschappers erop wijzen dat risico’s aanmerkelijk kleiner zijn dan algemeen wordt aangenomen? Nee, want die wetenschappers verdienen extra veel geld, door zulke angst te blijven voeden. Dat is alleen maar slim, toch?

Andersom blijken wetenschappelijke resultaten toch al gewoon te koop, door de overheid bijvoorbeeld. Die een gewenst eindresultaat soms al als opdracht stellen kan. Het is niet voor niets dat de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen [KNAW] een paar jaar terug een gedragscode heeft moeten uitgeven, die vastlegt wat het gewenste gedrag is [pdf] in de omgang met opdrachtgevers.

Verbaast mij dit alles? Nee, er waren redenen dat ik ooit wetenschapsgeschiedenis wilde studeren. Maar het is fijn als een enkele reden daarvan zo nu en dan weer eens bevestigd wordt. Hoe cynisch dat ook zijn mag.


[x]#2177 fan vrijdag 27 oktober 2006 @ 11:38:24


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden