De geschiedenis van het ik
Lang geleden, toen ik bedacht waar ik nu graag over schrijven zou, diende zich meteen al éen duidelijk onderwerp aan. Als er dan toch zo veel tijd geïnvesteerd moest worden in het schrijven van een boek, dan liefst wel over een thema dat mijn denken bepaalt.
De geschiedenis van het ik.
Mij fascineert het hoe de tijd alles anders maakt. En dan niet alleen hoe ik woon, werk, of reis. Onze cultuur heeft ook mijn ambities vormgegeven; en de wensdromen die ik heb. Of mijn ideeën over waar ik recht op kan laten gelden, en waar ik me maar naar te schikken heb.
Wat er allemaal moet.
Maar nog belangrijker, dat wat ik ‘ik’ noem, bepaalt ook heel erg wie dan ‘wij’ zijn, of ‘zij’. En hoeveel ruimte er bestaat om iets in die posities te laten veranderen. Zie hier in twee zinnen samengevat waarom ik relatief veel boeken lees over dat idee van een Nederlandse identiteit, of wat religie nu is.
En concludeer ook, waarom ik zo vaak vind dat de besproken schrijvers iets fundamenteels aan begrip hebben gemist in hun werk.
Mijn boek over ‘De geschiedenis van het ik’ zal er ooit nog weleens komen. Maar inmiddels is me beter duidelijk dan toen dat het thema bekend mag heten. Vele anderen gingen me voor om het onderwerp te ontleden, en daar kan ik alleen maar blij mee zijn.
Enkele jaren terug zond BBC 4 de documentairereeks ‘The Century of the Self‘ uit. Die is gemaakt door Adam Curtis, van wie ik een latere serie documentaire vrij uitgebreid besproken heb op deze site.
‘The Century of the Self’ staat ook online, en is te downloaden in vier delen van een uur. Kijk daar eens naar, nu de Nederlandse TV enkel holle politieke propaganda brengt, en leer hoe u tot vanalles gemanipuleerd bent. Doe dit nu maar, in plaats nog meer gemanipuleerd te worden.
deel 1: Happines Machines
deel 2: The Engineering of Consent
deel 3: There is a Policeman Inside All Our Heads: He Must Be Destroyed
deel 4: Eight People Sipping Wine in Kettering
[x]#2233 fan dinsdag 14 november 2006 @ 18:26:18