Vanaf de sofa bekeken
In al die jaren dat ik actief passief van sport geniet, zijn er nogal wat regels veranderd. Meestal om zo’n sport televisiegenieker te maken. Zo veranderde de puntentelling in onder meer pingpong, en volleybal. Werd in het wielrennen de 100 kilometer tijdrit voor landenploegen afgeschaft. En moeten de dames beachvolleybalsters verplicht broekjes aan die hoogstens een handbreedte hoog zijn in de heupen.
In het cricket worden dan weer wedstrijden georganiseerd die geen vijf dagen meer duren, maar slechts twintig overs1. En dan kan een team van Nederlandse hobbyisten en anderhalve prof ineens de voormalige grootmacht Engeland verslaan.
Snooker experimenteert deze zomer met wedstrijden waarin maar zes rode ballen gepot hoefden te worden, in plaats van vijftien.
Polo (te paard) probeert een kleiner veld uit. Rugbywedstrijden van ‘seven a side’ worden steeds populairder, ook al omdat die maar 14 minuten duren; en een toernooi in een dag kan worden afgewerkt. Atletiekwedstrijden duren niet meer een hele namiddag en avond, maar worden in een paar uur gepropt. De moderne vijfkamp experimenteert met het idee om schieten en hardlopen te combineren. Bokstoernooien vinden tegenwoordig weleens plaats in éen avond.
Alleen het voetbal blijft vrijwel immuun voor nieuwigheden, waardoor de invloed van de scheidsrechter het tot een kansspel blijft maken.
En dan is er tennis nog, waarin soms honderden wedstrijden nodig lijken om na twee weken tot éen winnaar te komen. En van die wedstrijden hebben toch maar enkele een verhaal.
Opvallend.
Nu ja, opvallend genoeg zijn die laatste twee wél sporten waarin de Olympische Spelen niet het belangrijkste evenement zijn. En toch zal het me benieuwen hoe lang tenniswedstrijden nog ongestraft vijf sets mogen duren, van een onbepaalde tijd.
- een over duurt 6 gebowlde ballen [↩]
[x]#5934 fan zondag 7 juni 2009 @ 23:44:19
mies op 8 juni 2009 @ 09:25:07
Voetbal is relatief immuun gebleken voor nieuwigheden, maar ik denk dat de komende jaren daarin verandering zal komen. Ook dankzij de televisie. N iet om het aantrekkelijker te maken, maar omdat de alomvattende registratie van topwedstrijden de beperkingen van scheidsrechters pijnlijk blijft blootleggen.
http://www.volkskrant.nl/sport/article475897.ece/UEFA-voorzitter_Platini_wil_vijf_scheidsrechters