Onder dwang van de monopolist

Weblogs leven doorgaans in het nu, en zijn ook technisch niet gemaakt om hun eigen geschiedenis elegant weer te geven. Ik klaagde daar vaker over. Dus doe ik mijn best om bijvoorbeeld boeklog wel op meerdere manieren te ontsluiten. Want besprekingen uit 2005 zijn net zo geldig als die van vandaag.

Maar ook zoekmachines leven in het nu. Hoe vaker er op een weblog gepost wordt, hoe beter dit is voor de positie in de zoekresultaten.

Punt is alleen dat de positie in de lijst met zoekresultaten door nog veel meer factoren wordt bepaald. En dat die regels door de pornoboeren en ander dubieus volk uitgetest zijn en gemanipuleerd worden. Waardoor zoekmachines vervolgens weer strenge regels zijn gaan stellen aan wat op een webpagina mag; en er anders diskwalificatie volgt.

Boeklog is niet meer op tekstniveau geïndexeerd, sinds ik de service aanbood om altijd een lijst met alle auteurs te kunnen inzien. Dus moet ik daaruit concluderen dat een website geen lijst met 900+ verwijzingen naar interne pagina’s mag bieden, als zo’n lijst op elke pagina terugkomt.

Daarom heb ik dat pulldown-menu nu maar verwijderd. Voor de normale bezoekers tenminste. Ingelogde bezoekers zien die lijst nog. Want, zo’n namenlijst is toch allereerst voor eigen gebruik bedoeld.


[x]#6225 fan zondag 20 september 2009 @ 12:07:09


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

2 kommentaren

mIKe  op 22 september 2009 @ 09:47:22

Zelf heb ik aan al mijn archieven de tag <meta name=”robots” content=”noindex”> toegevoegd, met als gevolg dat alléén mijn individuele postjes worden geindexeerd, hetgeen in de eerste plaats mooier staat in de zoekresultaten, maar daarnaast voorkomt dat er ‘duplicate content’ in google terecht komt (en dat laatste wordt inderdaad hard afgestraft door de monopolist).

Wellicht gaat zulks ook op voor Uw auteursindex.

eamelje.net  op 22 september 2009 @ 10:00:28

Als het goed is worden alleen inmiddels alleen de individuele boeklogjes, en de auteurspagina’s op boeklog geïndexeerd. Maar dit laat onverlet dat het merkwaardig is dat er geen code bestaat om bepaalde elementen op een webpagina van indexering uit te sluiten.

Er bestaat de tag <!–googleoff: all–>, gevolgd door <!–googleon: all–>, maar die werkt alleen als Google op een intranet indexeert.