Literatuur laat niets meer gebeuren

Er is iets vreemds aan de Friese literatuur. Die wordt namelijk om een heleboel redenen vreselijk belangrijk gevonden. Terwijl gedichies en verhaaltjes in welke taal ook toch zelden nog iets laten gebeuren.

Het lijkt alsof in Friesland éen definitie van taal alles bepalend is — de definitie die stelt dat iets pas echt een taal genoemd mag worden, en dus uitstijgt boven het dialect, als er ook een literatuur in bestaat.

Zonder het bestaan van al die gedichies en verhaaltjes verliest het Fries dus sterk aan status; en daarmee daalt ook de status van degenen die zich beroepshalve bezighouden met de taal. En dat is de olifant in de kamer die altijd genegeerd wordt, terwijl het bestaan daarvan toch tot merkwaardige uitwassen leidt. Want, heb vooral geen mening over de kwaliteit van de Friese literatuur; wie daaraan hardop twijfelt, wordt prompt door vele direct belanghebbenden op grove wijze belasterd.

Daarom mocht de auteur Durk van der Ploeg niet zeggen dat wat er aan Friese boeken uitkomt niet zo veel voorstelt. Zulks levert hem prompt aanvallen op, die zoals in de provincie te doen gebruikelijk amper op deze stelling ingaan, maar allereerst Van der Ploeg als persoon belachelijk maken.

Daarom besteedt het Friesch Dagblad ruim aandacht aan de klaagzang van enkele uitgevers. Als die geen subsidie meer krijgen voor het uitgeven van Friese boeken, zoals nu dreigt door bezuinigingen, dan houden zij er mee op.

Maar, als het bijna nooit uitkan om een Friestalig boek te publiceren, waarom dan toch dit gedaan? Sinds de grafische wereld digitaal werkt, zijn de kosten van het maken van een boek zo gedaald, dat er echt niet veel verkocht hoeven te worden om quitte te draaien.

Als een literatuur telkens al niet eens in staat is om die honderdvijftig tot tweehonderd kopers voor een boek te vinden, bewijst die dan zelf al niet domweg kwaliteiten te ontberen?


[x]#7829 fan zondag 19 september 2010 @ 17:03:49


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

ien réaksje

Okke Breilip  op 19 september 2010 @ 23:08:20

Verkoopcijfers an sich hoeven niets te zeggen over de kwaliteit van een werk. Waar ik het wel over eens ben is dat vaak als er iets in het Frysk gepubliceerd wordt, dat het dan kwaliteit heeft. Alsof er iets unieks is gebeurt. Hemel en aarde kwamen even samen en lieten een boek geschreven in het Frysk achter: ‘oooh.’ Maar goed, dat geldt ook voor het gros schrijvers die bij DeWereldDraaitDoor komen, alsof het dan altijd een werk van grote culturele waarde betreft. Al heeft natuurlijk iedereen recht op een plaatsje onder de zon, of z’n 15 minuten TV.

Gelukkig kunnen we dankzij een stuk van Wieke de Haan van Tresoar – http://bit.ly/dq4hGY – weten hoe we de verkoop van Fryske literatuur flink omhoog kunnen schroeven. Haar tips volgend zit er voor mij ook nog een Nobelprijs in, op korte termijn zelfs. Mooi weerwoord hierop kwam trouwens van Cornelis van der Wal (mag ik deze naam hier noemen?) ik denk dat je hiervan inmiddels al kennis hebt genomen: http://www.wegmetderandstad.nl/wordpress/?p=1166

Ik ben zelf niet zo’n subsidietijger, deze zijn voor anderen. Ik heb daarentegen wel culturele ambities. Het nadeel van het gesocialiseerd geldlandschap is het ontbreken van een sterke mecenas cultuur, maar ach met de toenemende verrechtsing en de verder culturele ontmanteling, zal dit ook wel niet lang op zich laten wachten.

Ob

ik haat niemand